Smještaj u javnim domovima za starije poskupio 50 posto: Evo kolike su cijene sada!

Jasmina Grgurić Zanze
17. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Domovi umirovljenika iznova dižu cijene smještaja koji korisnici s malenim mirovinama teško mogu platiti. Nadoplaćuju djeca, unuci, a domovi ovakvu odluku pravdaju poskupljenjem cijena hrane, energenata… Razgovarali smo s ravnateljicom Doma za starije i nemoćne osobe u Sisku koji je u 2022. startao s novim cjenikom.

Šah je neizostavna aktivnost u svakom domu (foto: J. Grgurić/Mirovina.hr)

Domovi za starije i nemoćne osobe ponovno podižu cijene smještaja, kako oni obiteljski i privatni, tako i javni u kojima je ovo već treće poskupljenje u posljednje tri godine. Zasad je to učinio tek dio njih, no s obzirom na rast cijena hrane i energenata koji će se nastaviti i u ovoj godini, isto se može očekivati i u ostalima.

Do 50 posto skuplji smještaj u posljednje tri godine

Jedan od privih županijskih domova umirovljenika koji je u 2022. ušao s novim cjenikom jest onaj u Sisku. Smještaj u jednokrevetnoj sobi još je 2018. za 15 posto poskupio na 2.291 kunu, a u dvokrevetnoj na 2.076 kuna. Međutim, već 2019. godine cijene su otišle opet gore.

Domovi za starije dižu cijene smještaja: "Ljudi bježe u jeftine ilegalne domove"

Jednokrevetna soba je poskupila na 2.688 kuna, što je za gotovo 400 kuna više, a dvokrevetna na 2.438, odnosno za oko 360 kuna. Riječ je, dakle, o novom poskupljenju od 15 posto pa je cijena smještaja u godinu dana tako skočila za 30 posto. Prije 2018. cijene se nisu mijenjale 18 godina, što je samo povećavalo razliku između realne ekonomske cijene i naplaćene usluge.

Sada, još jedno neugodno iznenađenje za korisnike, ovoga puta za 10 posto u dvokrevetnoj, a za 20 posto u jednokrevetnoj sobi koja je tako u posljednje tri godine poskupila za čak 50 posto. Od 1. siječnja 2022. godine umirovljenici smještaj bez cimera plaćaju sada 3.225 kuna, što je čak 537 kuna skuplje, a s cimerom 2.682 kune, odnosno 244 kune više nego lani.

Bez podizanja cijene ne bi mogli podmiriti režije

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe, Ružica Čakširan, ovakvu odluku objašnjava poskupljenjem hrane i energenata, a razliku u postocima povećanja nedostatkom jednokrevetnih soba. Također, na čekanju imaju čak 5.000 molbi umirovljenika za smještajem.

Poskupio smještaj u javnim domovima umirovljenika, cijene i do 40 posto veće!

“Cijene mesa, mliječnih proizvoda, povrća i svega onoga što svakodnevno koristimo otišle su gore. Jednaka stvar je s energentima, a čekaju nas nova poskupljenja. Očekivali smo godišnji trošak energenata od 350.000 kuna, a na javnoj nabavi najjeftinija ponuda nam je bila 750.000 kuna, a slijedeća najpovoljnija 900.000 kuna. S ovakvim povećanjem cijena smještaja ćemo se donekle moći pokriti.

Bez toga ne bismo mogli podmiriti režijske troškove za struju, vodu, grijanje, hranu… I nakon ovoga i dalje imamo relativno niže cijene nego što je u nekim drugim domovima, primjerice u Zagrebu, a za istu uslugu” – pojašnjava nam ravnateljica Čakširan.

Uz sve to, nedavno su imali i inspekcijski nadzor prema čijem su rješenju na 240 korisnika dužni zaposliti još jednu socijalnu radnicu te čak pet medicinskih sestara te fizioterapeuta. Imaju rok od 60 dana, a nova zapošljavanja, bez kojih se sada nalaze ispod standarda, nedvojbeno će povećati razinu usluge.

Djeci ne bi trebao biti problem nadoplatiti za roditelje

Već sada uz dnevni boravak imaju i odjel za demencije, a uskoro će startati i cjelodnevni odjel sa 24-satnim boravkom. Također, tu je i novi opremljeni prostor za fizioterapiju, najmoderniji takve vrste u Hrvatskoj.

Umirovljenici o poskupljenju domova: "Imam malu mirovinu pa mi sin nadoplaćuje 500 kuna"

“Nastojimo poboljšati naše usluge, a ne dizati cijene. Naravno da su mirovine premalene i to teško mogu pratiti. Međutim, većina tih starijih osoba ima djecu koja stanuje u njihovim nekretninama, uživa u svemu onomu što su njihovi roditelji stvorili i ostavili pa im ne bi trebao biti problem pokriti razliku od nekoliko stotina kuna” – zaključuje ravnateljica Ružica Čakširan.

Poskupljenja su počela i u ostalim javnim domovima diljem Hrvatske, a nema sumnje da će u narednom periodu obuhvatiti veliku većinu njih, kako je bilo i prethodnih godina.

Copy link
Powered by Social Snap