Slušali smo Ivu Robića, Zvonka Špišića i Gabi Novak, ali sjećamo se i Lole Novaković  

Jasmina Grgurić Zanze
7. prosinca 2017.
Novosti
A- A+

Kada razgovaramo o glazbi, mnogi se slažu kako su izvođači nekada bili kvalitetniji, pjesme sadržajnije, a melodije uhu ugodnije. Uz njih se pjevalo, plesalo, slavilo i ljubilo, a u gramofone i kazetofone na druženjima stavljale su se samo pomno odabrane ploče i kazete. S našim starima prisjetili smo se pjevača, grupa i pjesama koje su obilježile prošlo stoljeće. Sam vrh zauzeli su Ivo Robić, Ivica Šerfezi i Gabi Novak, ali iz „naftalina“ su izvukli i još neka zanimljiva estradna imena.

Na samom vrhu glazbene liste većini se nalazi legendarni Ivo Robić

Prošlo je stoljeće po mnogočemu bilo drugačije pa tako i po glazbi. Ona salonska, namijenjena prije svega stvaranju ugodna raspoloženja i zabavi, počela je gubiti svoje umjetničko-virutalne karakteristike te se pretvarati u komercijalnu inačicu pa tako nastaju lakše melodije i jednostavniji ritmovi te prvi šlageri i šansone. S pojavom radija i televizije glazba se popularizira i organiziraju se prvi festivali pa je i izvođača sve više. Bilo je to vrijeme Jugotona, prve i najveće diskografske kuće na ovim prostorima, te prvih singlica, kada nije bilo hiperprodukcije, besplatnih preslušavanja na internetu, mapa s hitovima na mobitelu, a i estrada je izgledala ponešto drugačije.

Morgen i Moja kobila Suzi

„Jako sam voljela Ivu Robića i njegovu pjesmu „Morgen“, zatim „Moju kobilu Suzi“ od Jimmyja Stanića, a od Vice Vukova „Tvoja zemlja“, pjesmu koju je za one države bilo zabranjeno pjevati te „Gorka rijeka“ od Tomislava Ivčića i Meri Cetinić. Uživala sam i u glasovima Gabi Novak, Tereze Kesovije i Zorice Kondže, uistinu jedne predivne i velike pjevačice. Od bendova bih izdvojila kvartet 4M s Ivicom Krajačem, Brankom Marušićem, Željkom Ružićem i Mirom Ungarom. Sve te pjesme pjevam i slušam i dalje. Ima i danas lijepih, ali glavna mi je zamjerka što su sve pjevačice skroz gole. Još samo fali da u gaćama i halterima nastupaju. Mladost je lijepa, imaju lijepa tijela, ali izazovno se može izgledati i u haljini, bez vulgarnosti. Smatram da to glazbu stavlja u drugi plan“ – rekla nam je umirovljenica Mira Mikolaj koja pjeva u zboru.

https://www.youtube.com/watch?v=xeTC2O0ifaA

Gabi Novak, Ivicu Šerfezija, Ivu Robića, Vicu Vukova, ali i legendarnog šansonijera Zvonka Špišića voljela je Đurđica Androsov za koju je prije sve bilo ljepše pa tako i glazba. Na njezinoj se listi nalazi i Zdravko Čolić te Novi fosili, ali i srpska pjevačica Lola Novaković te jedna od najpoznatijih bosanskih izvođačica sevdalinke – Beba Selimović. Za umirovljenicu Đurđicu današnja zabavna glazba nema pretjeranu vrijednost, jer se u njoj samo „nabija“. Starije dame dostojnu zamjenu vide tek u pokojem estradnjaku poput Jacquesa Houdeka. Dragica Celinščak, uz već navedene glazbene zvijezde prošloga stoljeća, rado je slušala i Hanku Paldum, a jedne od najdražih pjesama iz prošlih vremena su joj Robićeva „Samo jednom se ljubi“ i Šerfezijeva „Suze liju plave oči“.

Dobre stare narodne

Sve bi to bile prazne note da nije tekstopisaca, među kojima Katja Sladojević izdvaja dva najdraža i najbolja – Đorđa Novkovića i Arsena Dedića, njegovu “Vino i gitare”, a danas rado voli poslušati Olivera i Gibonija, smatrajući kako je malo novih pjesama koje će preživjeti poput starih hitova. Naši umirovljenici rado su slušali i Bijelo Dugme, a na njihovim listama najboljih pjevača su i Vjekoslav Jutt, Zdenka Vučković, Anica Zubović, Ana Štefok, Radojka Šverko, Zvonko Bogdan, Marko Novosel, Miki Jevremović, Đorđe Marjanović… A pitali smo ih i koje strane izvođače vole.

„Jedni od najboljih su mi Tom Jones, The Beatles, The Rolling Stones, ABBA, The Beach boysi, Boney M i Blondie. Na dan našeg vjenčanja 1968. godine suprugu sam na radio stanici naručila „Green green grass of home“ od Toma Jonesa – kaže nam Ankica Jakovac.

A drugi su pak ostali isključivo na narodnim hitovima.

„Sinoć kad je pao mrak, Jedno jutro u zoru , Jedna je djevojka i Sve je ona meni… su mi među najdražim narodnim hitovima koje i danas pjevamo na zabavama.  Voljela sam slušati i Duška Kuliša – rekla nam je Magdalena Krčelić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap