Slovenci na referendumu odlučivali o eutanaziji: Više od polovice stanovnika podržalo ovaj postupak

Ana Kanazir
11. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Naši susjedi Slovenci su ove nedjelje, osim glasanja na izborima za EU parlament, na referendumu odlučivali o pravu na eutanaziju. U slovenski parlament je još ranije upućen prijedlog Zakona o pomoći pri dobrovoljnom okončavanju života koji je potpisivanjem peticije podržalo više od 5.500 osoba, ali je on na kraju odbijen. Sada je održan i referendum na ovu temu, a skoro 55 posto osoba je podržalo ovu odluku. S druge strane, protive joj se liječnici i katolici. Ipak, treba znati da bi se eutanazija uvela samo u slučaju da više ne postoji mogućnost palijativnog liječenja.

medicinska sestra s rukavicom na rukama u ruci strži ruku druge osobe

Eutanazija | Foto: VisualHunt

Pitanje eutanazije izaziva velike kontroverze diljem svijeta, a u nedjelju se o tome glasalo na referendumu o eutanaziji u Sloveniji. Oni bi htjeli uvesti eutanaziju za one kojima više ne može pomoći ni palijativna skrb.

Hospitalizirani stari umirovljenik leži u bolničkom krevetu s maskom za disanje.
I Francuska bi mogla legalizirati eutanaziju, ali Macronu se ne sviđa taj naziv

Referendumsko pitanje za Slovence koji su odlučili reći svoje mišljenje bilo je: ‘Jeste li za donošenje zakona kojim će se regulirati pravo na pomoć pri dragovoljnom prestanku života?’ 54,84 posto osoba bilo je za ovu odluku, dok se prije referenduma mislilo da će ovaj broj biti još veći, odnosno da će se raditi o 64 posto stanovnika, piše sta.si. Protiv donošenja navedenog zakona je bilo 45,16 glasača, prema rezultatima nakon 99,98 posto prebrojanih glasačkih listića, dok je izlaznost bila nešto veća od 40 posto, kako piše siol.net.

Ipak, treba uzeti u obzir da se predlagatelji prijedloga, udruga Srebrna nit, zalažu za eutanaziju samo za osobe kojima ne može pomoći ni palijativna skrb. Rezultati referenduma znače i da bi se zakonska rješenja o uvođenju eutanazije mogla pojaviti do kraja godine. S druge strane, protiv eutanazije su u Sloveniji liječnici koji kažu kako je eutanazija nedopustiva i kako nije u skladu s medicinskom etikom.

Podsjećamo, proces legalizacije eutanazije je pokrenuo Ekvador, o čemu smo pisali ovdje, dok su ovaj postupak već prije legalizirale zemlje poput Nizozemske, Belgije i Švicarske. Osim toga, u smjeru legalizacije eutanazije se kreće i Francuska, što možete pročitati i u ovom tekstu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap