Sljedećeg mjeseca na snagu stupa očinski dopust, evo o čemu je riječ

Matej Markovinović
19. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Izmijenjenim Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama, uvodi se pravo na očinski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje. Riječ je o pravu koje stupa na snagu već 1. kolovoza ove godine, a koje će otac moći koristiti neovisno o radnopravnom statusu majke.

Foto: Unsplash

Očinski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje, uvodi se izmijenjenim Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potrebama. Riječ je o pravu koje na snagu stupa 1. kolovoza ove godine i koje traje 10 radnih dana za jedno dijete, odnosno 15 radnih dana u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili istovremenog rođenja više djece.

Pravo se može koristiti najkasnije do navršenih šest mjeseci djetetova života, a otac ga može iskoristiti neovisno o radnopravnom statusu majke. Inače, svrha očinskog dopusta je omogućiti veću uključenost očeva u skrb o djeci i sudjelovanju u ranoj dobi djeteta. Za vrijeme korištenja dopusta, naknada plaće isplaćivat će se u punom iznosu osnovice za naknadu plaće.

baka
Znanstvenici analizirali mozak bake dok gleda fotografije unuka, evo što su zaključili

Štoviše, Zakonom se povećava i najviši (maksimalni) iznos naknade plaće koja se isplaćuje za korištenja očinskog dopusta, za prvih šest mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj ili prvih osam mjeseci ako koriste oba roditelja, tako da naknada plaće iznosi 100 posto osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju. Ona ne može iznositi više od 225,5 posto proračunske osnovice odnosno 7.500,13 kuna, umjesto ranijih 170 posto ili 5.654,20 kuna.

Kako prenosi N1, povećana je i  naknada plaće tijekom korištenja prava na roditeljski dopust u polovici punog radnog vremena na 110 posto proračunske osnovice, odnosno 3.658,60 kuna, umjesto ranijih 2.328,20 kuna. Financijska sredstva potrebna za provedbu Zakona u ovoj godini iznose gotovo 91 milijun kuna, a za iduću godinu čak 273 milijuna kuna.

Copy link
Powered by Social Snap