Latin: “U ilegalnim domovima smješteno je oko dvije do tri tisuće ljudi!”

Jasmina Grgurić Zanze
17. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Stravični slučaj ilegalnog obiteljskog doma u Stupniku kraj Zagreba ponovno je otvorio pitanje manjkavosti sustava i nadzora nad pružanjem skrbi za starije i nemoćne osobe. Predsjednica udruge Starka, Sabina Angelina Latin, upozorava da je u ilegalnom smještaju oko dvije do tri tisuće osoba. Sve stroža pravila poslovanja pogoduju ilegali koju država mora iskorijeniti. No, gdje će u nedostatku smještajnih kapaciteta izmjestiti sve te ljude?

Pixabay

Predsjednica udruge Starka, Sabina Angelina Latin, upozorava da mnogi obiteljski domovi rade bez dozvole. Ne samo da nastavljaju s radom unatoč izrečenim zabranama, nego i dalje primaju nove korisnike. Svi za njih znaju, ali sankcija nema ili su one vrlo male u vidu novčanih kazni. Čitava stvar bi se, smatra, morala kazneno goniti po automatizmu. Ovako sve ovisi o prijavi. No, tko će ih prijaviti?

Malne novčane kazne i slabe inspekcije pogoduju ilegali

ilegalni dom za starije
Grozne scene iz ilegalnog doma za starije: Nema tople vode, ranjene korisnike kupaju toplom vodom iz džezve

Najvažnije, i za državu i za članove obitelji ostaje pitanje: Kamo s tim ljudima, gdje ih razmjestiti kad smještajnih kapaciteta nedostaje? Država je toga i te kako svjesna pa zato možda i nije previše ažurna u sankcioniranju. Kazna za fizičku osobu koja radi ilegalno, bez dozvole, je samo 20.000 kuna. Mnogi to plate i nastavljaju dalje u kuću primati nemoćne starce, a nove inspekcije ne dolaze, kao ni policija ako ih netko ne pozove. Nedavni grozomorni primjer je ilegalni dom u Stupniku kraj Zagreba. Da nije bilo novinarke ekipe Provjerenog Nove TV, ne bi bilo ni policije ni sankcija.

Latin procjenjuje da je u ilegalnim domovima smješteno oko dvije do tri tisuće starijih osoba, što je jako velika brojka, trećina ukupno smještenih u legalnim obiteljskim domovima. Kuda s njima ako ih se zatvori? Možda se zato po tome previše i ne kopa… Kada se domovi prema budućem pravilniku transformiraju u pravne osobe, i kazne će biti veće.

Kako je moguće da nastavljaju raditi nakon zabrane?

Dobra stvar je, kaže Latin, da je zakonski sada napokon zaustavljeno sklapanje ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju između pružatelja socijalnih usluga, u ovom slučaju vlasnika domova i korisnika koji su na to pristajali jer nisu imali dovoljno za smještaj. Bilo je to zabranjeno i prije, ali kada bi se takva ne baš rijetka praksa i otkrila, ugovori se nisu mogli poništiti, a vlasnik bi samo dobio par tisuća kuna novčane kazne. Sada će se oni raskidati i neće više biti važeći.

sabina angelina latin
Obiteljski domovi do ožujka moraju uvesti sustav za dojavu požara, ali nisu to napravili. Evo zašto!

Također, uz pojačani državni nadzor jedan dio nadzora nad domovima preuzet će županije koje će imati obvezu jednom godišnje provjeriti rad u domovima kojima izdaju dozvole. To je također pozitivno, no postoji bojazan pogodovanja i gledanja kroz prste po kumovima i poznanstvima…

Kako je moguće da ilegalni domovi nastavljaju s radom i nakon što im se izda zabrana te što planiraju poduzeti da to spriječe, pitali smo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a odgovor ćemo objaviti kad stigne.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap