Hrelja najavio novi zakon: Subvencionirat će se ugradnja dizala u stambene zgrade

Matej Markovinović
11. travnja 2023.
Novosti
A- A+

Kao dio zakona o subvencijama za ugradnju dizala u stambene zgrade, država bi trebala sufinancirati jednu trećinu tog troška. Izradu zakona koji bi se trebao realizirati već ove godine, najavio je nezavisni saborski zastupnik Silvano Hrelja.

Tipke za dizala.

Foto: Unsplash

Nezavisni saborski zastupnik Silvano Hrelja, najavio je izradu zakona o subvencijama za ugradnju dizala u stambene zgrade, koji bi se trebao realizirati već ove godine. Država bi, prema Hreljinim tvrdnjama, trebala sufinancirati jednu trećinu troška ugradnje dizala, koja nisu potrebna samo za starije osobe ili one s invaliditetom, već i za sve ostale stanare.

– To je stari projekt. Izgubili smo gotovo četiri godine vremena u raznim maštanjima da će za to doći novac iz Europe, održano je i bezbroj tribina, ali prijašnju ideju jednostavno nije bilo moguće realizirati, objašnjava Hrelja.

silvano hrelja
Silvano Hrelja izbačen iz Hrvatske stranke umirovljenika: Evo što je bila posljednja kap koja je prelila čašu

Kako piše Index, Hrelja procjenjuje da je ugradnja dizala moguća u 9.000 zgrada, od kojih ih je trećina samo u Zagrebu. Za zgradu od četiri do pet katova, ugradnja dizala koštala bi oko 60.000 eura. Dakle, Hreljina je ideja da država plaća jednu trećinu, gradovi drugu, a da treću trećinu pokrivaju stanari zgrade kroz pričuvu ili kreditne aranžmane.

To ne bi bio prevelik teret za proračun, jer kako kaže Hrelja, kroz rebalans državnog proračuna moguće je za ove subvencije osigurati oko četiri milijuna eura.

– To je načelno dogovoreno i to treba staviti u zakon. Treba vidjeti i kako će se određivati prioriteti te ljudi prijavljivati na javni natječaj. A to sigurno ne bi bilo po načelu ‘najbržeg prsta’, već prema redoslijedu prijave, napominje nezavisni saborski zastupnik.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap