Slavonka Agata (71): ‘Ljeti radim u konobi, s manje od 400 eura ne može se prezimiti’

Jasmina Grgurić Zanze
9. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Umirovljenica Agata iz Slavonije ide raditi sezonu kao pomoćna radnica u kuhinji. Ta plaća, kaže, potrebna joj je kako bi preživjela zimu. Zagrepčanin Zlatko u mirovini vozi taksi i pomaže sinovima. Oboje su dio radnog bazena od 28.277 umirovljenika zaposlenih na pola radnog vremena.

Brojni umirovljenici prisiljeni su raditi Ilustracija: Pixabay

Deficit radne snage u Hrvatskoj osim stranih radnika krpaju i naši marljivi umirovljenici zaposleni do polovine radnog vremena. Prema posljednjim dostupnim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u srcu turističke sezone zaposleno je bilo 28.277 umirovljenika.

Umirovljenike najviše trebaju za blagajnom

Posljednjeg dana kolovoza najviše ih je radilo u trgovini, čak 4.765, a kako umirovljenike za kasom traži sve veći broj vlasnika dućana i trgovačkih lanaca ta je brojka u stalnom porastu.

Druga najtraženija djelatnost za umirovljenike je prerađivačka industrija u kojoj je do polovine punog radnog vremena zaposleno 3.591 njih. U stopu ih prati i treća branša, a to su stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti sa 3.588 zaposlenih. Na četvrtom su mjestu administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti sa 3.177 građana koji rade uz mirovinu.

S mirovinom ispod 400 eura ne može se ugrijati zimi

prodavačica Dragica na tržnici
Prodavačica na tržnici Dragica (69) : 'U penziji jesam, ali u mirovini nisam i radit ću dokle god ću moći'

Turistička sezona privukla je i 2.473 umirovljenika koji su se zaposlili u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane. Među njima je i 71-godišnja gospođa Agata.

– Radim svake godine na jednom otoku kod nećakove supruge u restoranu kao pomoćna kuharica. Posao je od svibnja do listopada i stvarno se može dobro zaraditi da bi se malo lagodnije prezimilo. Radila sam kao kuharica, a mirovina mi je ispod 400 eura. Kako da s tim plaćam grijanje cijelu zimu? Volim raditi, pomažem u kuhinji, to je obiteljski restoran, a osim toga imam smještaj u konobi i pola godine sam na moru koje, da ne radim ovaj posao, ne bih niti vidjela, priča nam vrijedna Agata iz Slavonije (podaci poznati redakciji).

‘Vozim taksi kako bih pomogao sinovima’

Ona je jedna od 9.990 žena koje rade uz mirovinu, dok tu opciju dvostruko više koriste muškarci, njih 18.287. Najviše umirovljenika radi u Zagrebu (7.919) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (3.296), Primorsko-goranskoj (2.903) i Istarskoj (2.409).

Čak 2.353 umirovljenika zaposlena su u poslovima prijevoza i skladištenja.

– Vozim taksi na četiri sata. Toliko mi se piše, ali znam ponekad odvoziti i više. U braniteljskoj sam mirovini, plaćam kredit za auto i fali mi novca da mogu pomagati djeci koja se ni u kasnim 30-im godinama nisu snašla stambeno. Jedan sin je i dalje s majkom, rastavljeni smo, a drugi plaća podstanarstvo u Zagrebu. Sa 400 eura, koliko mu ostane nakon što plati stan, ne može živjeti sam. Nema ni curu pa navijam i za to. Ja sam još u nekoj snazi, voziti volim, a na komentare koji nisu baš pozitivni se ne osvrćem. Putnici su oduševljeni, ali ljudi mojih godina često me pitaju što mi to treba u mojim godinama, kaže nam 62-godišnji Zlatko iz Zagreba koji je želio ostati anoniman.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap