Slab odaziv za nacionalnu mirovinu, posebno starijih s Banije: Javite se!

Jasmina Grgurić
2. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Prijave za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe bez mirovine i prihoda većih od 800 kuna po članu domaćinstva traju već više od mjesec dana, no odaziv je slab. Dosad je Zavodu za mirovinsko pristiglo tek 6.540 zahtjeva, što je tek četvrtina planiranog broja korisnika. Posebno zabrinjava svega par stotina prijava koje su pristigle s potresom, ali i siromaštvom pogođene Banovine s pretežno starijim stanovništvom.

Ilustracija: Pixabay

Odaziv za novu nacionalnu naknadu za starije osobe u iznosu od 800 kuna dosad je prilično slab. U više od mjesec dana Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) pristiglo je svega 6.540 prijava, što je četiri puta manje od predviđenog broja korisnika. S područja potresom pogođene Banovine na kojoj živi pretežno starije stanovništvo u siromaštvu stiglo je samo tek 360 zahtjeva.

Iz sisačko-moslavačkog područnog Ureda HZMO-a pozivaju osobe starije od 65 godina na Banovini da im šalju zahtjeve.

Prihodovni cenzus po članu kućanstva do 800 kuna

“Očekivali smo veći odaziv, no s obzirom na potres mislim kako je očekivan tako mali odaziv. Sada očekujemo da će se, s obzirom na to da su se ljudi vratili i nastoje se vratiti u normalu, i broj zahtjeva za nacionalnu naknadu povećati”, istaknula je predstojnica Ureda, Maja Gobac u emisiji “Hrvatski radio za Banovinu”.

Poručila je kako bi bilo dobro da se jave svi koji misle da ostvaruju ovo pravo i to što prije kako bi im se novac prije počeo i isplaćivati na tekući račun. Osim u Sisku, zahtjevi za nacionalnu naknadu mogu se predati i u ispostavama Zavoda u Dvoru, Glini, Hrvatskoj Kostajnici, Kutini i Novskoj, dok ispostave u Petrinji i Topuskom još ne funkcioniraju. Inače, zahtjevi se mogu predati u bilo kojoj ispostavi HZMO-a u Hrvatskoj.

Razlike između nacionalne naknade i socijalne pomoći

Upravo u postavljenim uvjetima leži razlog malenog broja prijava, kao i činjenici da većina osoba koje bi ostvarivale ovo pravo već primaju socijalnu pomoć, ali ne znaju razliku, ne znaju se prijaviti sami ili pak ne znaju da uopće imaju drugu opciju. Zajamčena minimalna naknada može se “zamijeniti” s nacionalnom naknadom za starije, ali se te dvije pomoći ne mogu primati istovremeno.

[KOMENTAR] Nacionalna mirovina smanjila bi siromaštvo kada bi država svim starijima dala 800 kuna

Prednost je što se kod nacionalne naknade za starije osobe ne gleda imovina, prihodovni je cenzus veći, kao i iznos pomoći u višečlanom kućanstvu. Za samca, socijalna pomoć jednaka je ili čak i povoljnija. Naime, 920 kuna dobit će radno nesposobni samac bez prihoda, samac koji je radno sposoban 800 kuna, a 480 kuna je iznos po članu kućanstva. Ipak, ako ostvaruju prihod, visina socijalne pomoći određuje se tek kao razlika između propisanih iznosa i ostvarenih prihoda.

Provjerite ispunjavate li uvjete, javite starijim osobama koje ne znaju da imaju ovo pravo i pomozite im da se prijave.

Slab odaziv za nacionalnu mirovinu, posebno starijih s Banije: Javite se!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap