Moguće zlouporabe: Poslodavci zbog bolovanja i otpremnina protiv rada do 68

Jasmina Grgurić Zanze
24. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Vlada je jučer objavila prijedloge izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju te pratećih zakona o radu, vezano uz prihvaćanje sindikalne referendumske inicijative “67 je previše”. Glavna odrednica promjena jest da radnici sa 65 godina mogu u starosnu mirovinu, ali bez dogovora s poslodavcem uz sva dotadašnja prava, te neke povlastice, mogu nastaviti raditi do 68. godine. Poslodavci su se pobunili protiv takvih izmjena koje im ne idu na ruku, jer će morati zadržavati radnike te im plaćati bolovanje i otpremninu u slučaju da ih ne zadrže.

Lani je održan prosvjed protiv produljenja uvjeta za mirovinu Foto: Mirovina.hr

Predložene izmjene paketa zakona o radu te Zakona o mirovinskom osiguranju, a kojima se omogućava odlazak u starosnu mirovinu sa 65 godina, ali i nastavak rada do 68. godine, nalazi se od jučer u javnoj raspravi. Očekuju se prijedlozi sindikata, radnika i poslodavaca, koji nisu zadovoljni navedenim izmjenama.

Poslodavci će se rješavati radnika prije 60. godine

“To poslodavce dovodi u podređenu situaciju u odnosu na radnike, jer radnik ima pravo na punu mirovinu sa 65 godina, ali i otpremninu ako mu poslodavac da otkaz. Uz to, ostala je odredba prema kojoj poslodavac nakon 65. godine života radnika plaća bolovanje za te radnike, i zbog toga smatramo da smo dovedeni u vrlo nezgodnu situaciju i nakon što sve proučimo, sigurno ćemo se očitovati s našim zahtjevima” – rekao je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Davor Majetić.

Da ovakvim izmjenama dolazi do nesklada u odnosu između radnika i poslodavaca, ali i Zakona o radu i Zakona o mirovinskom osiguranju, upozorava i profesor na Katedri za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, Viktor Gotovac.

Vlada predlaže: Poslodavac mora zadržati radnika do 68. godine ili mu dati otpremninu

“Kad je riječ o odnosu radnika i poslodavaca, treba znati da ako poslodavac radniku koji ima više od 60 godina života može dati otkaz samo uz suglasnost Radničkog vijeća ili putem sudskih instanci, poslodavci generalno ne žele imati zaposlene iznad 60-te godine života. Sada se dodatno jača pregovaračka pozicija radnika koji napune 65 godina, jer oni imaju pravo na punu mirovinu, i poslodavci će još jače nastaviti s praksom da se na sve načine rješavaju radnika prije nego što navrše 60. godinu života” – rekao je Gotovac, piše Jutarnji list.

Manipulacije u državnom sektoru

Bez mijenjanja ostalih odredbi iz radnog zakonodavstva, pojašnjava Gotovac, ovakvo rješenje pruža puno mogućnosti za manipulaciju s radničke strane, pa tako nakon 65. godine mogu ići stalno na bolovanje, jer im je to veće od mirovine, a ipak imati i nakon toga puni staž. A to bolovanje ide na račun poslodavca.

Produljenje rada do 68. godine ići će, smatraju, najviše na ruku radnicima u državnom sektoru i oni će to vjerojatno masovno koristiti, za razliku od radnika u privatnom sektoru. Na taj način otvara se “stara rana” potrebe reformiranja državne uprave.

“Uz to, Zakon o radu dozvoljava rad do 68. godine, a Zakon o mirovinskom osiguranju potiče rad nakon 65. godine s 0,34 posto za svaku godinu staža. Takvi disbalansi nisu dobrodošli u sustavima mirovinskog osiguranja i radnog zakonodavstva” – napomenuo je Gotovac za Jutarnji.

Moguće zlouporabe: Poslodavci zbog bolovanja i otpremnina protiv rada do 68
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap