Sindikati izračunali: Tradicionalna blagdanska košarica za tročlanu obitelj košta 2.176 kuna

Josip Mihaljević
21. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Posve je jasno da ogroman broj umirovljenika s niskim primanjima neće imati kupovnu moć kako bi “tradicionalno” proslavili Božić. Morat će paziti na svaku kunu pri kupovini tradicionalnih božićnih namirnica, ukrasa i ostalog popratnog sadržaja. Da bi stvar bila gora, trošak košarice u odnosu na prošlu godinu premašuje iznos za koji je prosječna mirovina uvećana u 2018. godini.

košarica

Foto: Pixabay

Nezavisni hrvatski sindikati i ove godine su izračunali prosječan trošak za jednu tročlanu obitelj, ako planiraju tradicionalno proslaviti Božić. Košarica obuhvaća sve troškove tradicionalne prehrane za Badnjak, Božić, blagdan sv. Stjepana, Silvestrovo i Novu godinu.

Neka tradicionalna jela, kao što je bakalar za Badnjak i purica za Božić postaju sve manje “tradicijom” budući da sve manji broj građana može priuštiti navedene namirnice. Oni će morati štedjeti na svakoj kuni, a shodno tome iz sindikata su izračunali i koliko će koštati skromnija varijanta košarice.

Cijene proizvoda bilježili su u trgovačnim lancima i na tržnicama raznih lokacija, a u računu je korištena ona najčešća cijena, koja će po džepu opaliti najviše hrvatskih građana.

Umirovljenici će pohrliti za jeftinijim proizvodima

I u prijašnjim godinama pokazalo se kako građani s manjom kupovnom moći zamijenjuju skupe proizvode s onim nešto jeftinijima: skupi bakalar odlazi u povijest, a zamijenit će ga oslić ili čak jeftinija riba – srdela. Na kontinentalnom dijelu Hrvatske gdje se često kuha “fiš” neće se kupovati skupi štuka i/ili som, njih će zamijeniti šaran, babuška ili neke druge sitnije ribe.

Ni ‘meza’ neće biti idealna: umjesto skupljih suhomesnatih proizvoda poput pršuta, kulena i šunke na stolovima umirovljenika biti će skromnije varijante, u pravilu jeftinije salame manje kvalitetnog mesa.

Ni kolači neće biti isti, nadjevi će u njima biti skromniji, a oni “svečaniji” poput mađarica i sl. bit će izostavljeni.

Važna napomena je kako ni tradicionalna, ni srednja ni skromna košarica ne obuhvaćaju troškove darova, božićnog drvca ili ukrasa – uobičajenih stvari koje kupujemo za božićno razdoblje.

Koliko koštaju tri košarice?

Na temelju gore opisane metodologije, iz NHS zaključuju da će tradicionalna potrošačka košarica za blagdansku sezonu iznositi 2.176 kuna, dok je prošle godine iznosila 2.068 kuna.

Srednja košarica ove godine iznosi 969 kuna, a prošle godine je iznosila 928 kuna.

Još većim odricanjem dolazimo do najjeftinije potrošačke košarice koja pokriva sami minimum, a ona će iznositi 581 kunu, dok je prošle godine iznosila 544 kune.

Pridodajte tim iznosima i stvari koje nisu uračunate u cijenu, poput božićnog drvca, nakit ili neki ukras, poklone i druge stvari – i cijene će premašiti prosječnu mirovinu!

Iz Nezavisnih hrvatskih sindikata napominju kako će ukupna potrošnja u prosincu ove godine iznositi više od 13,5 milijardi kuna.

Sindikati izračunali: Tradicionalna blagdanska košarica za tročlanu obitelj košta 2.176 kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap