Sindikat umirovljenika komentirao program Restart koalicije: “Ako ste umirovljenik, glasat ćete za njih”

Josip Mihaljević
28. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Predizborni program Restart koalicije “Novi početak” na stol je stavio mali milijun umirovljeničkih pitanja. Koliko nam je poznato, niti jedna velika koalicija nikada u izborni program nije ubacila toliko stvari za umirovljenike. Razgovarali smo s predsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasnom A. Petrović koja ga ocjenjuje izuzetno pozitivnim.

Jasna A. Petrović
foto: Tea Ovničević|mirovina.hr

Nasljeđivanje mirovine pokojnog bračnog partnera, veći cenzus za besplatno dopunsko osiguranje, dodatak na staž za majke bez obzira na datum umirovljenja su samo tri zvučne mjere koje Restart koalicija ima u svom programu.

Tu je i zaštitni dodatak od 750 kuna na mirovine ispod cenzusa, garantirana pristojna mirovina za ljude s punim radnim stažem, treće usklađivanje mirovina, svaki umirovljenik bi u programu mogao naći nešto za sebe. Ključne umirovljeničke stavke u programu možete pročitati OVDJE.

Jak program, ali ne rješava sve probleme

Jasna Petrović: Glasajte za sebe! Vi ste najosramoćenija društvena skupina

Činjenica i dalje ostaje da su to obećanja političara, a mi smo zamolili dugogodišnju aktivisticu za umirovljenička prava i predsjednicu Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) da prokomentira SDP-ov program.

“To je jedan jak program za umirovljenike, mnogo stvari koje su oni ubacili u njega se podudara s našim programskim smjernicama. Ne sjećam se da je neka velika koalicija imala ovako jak program za umirovljenička pitanja”, kazala nam je Petrović.

Međutim, čak i da ostvare sva obećanja umirovljenicima, Petrović kaže da to opet neće riješiti sva problema mirovinskog sustava.

“Nedostaje jasna poruka oko stava o II. mirovinskom stupu, a neki od prijedloga su nedovoljno dobro definirani. Bernardić se isto tako zalijeće s izjavama da će izgraditi 10 tisuća novih kreveta u sustavu socijalne skrbi za domove umirovljenika što nije dobro. Prošla SDP-ova vlada je ukinula još neke socijalne komponente iz mirovinskog sustava, poput dostave mirovine poštom umirovljenicima, a ni toga nema u programu”, rekla je Petrović.

Paradoks – ministar Pavić napravio najbolji potez za umirovljenike

[INTERVJU] Jasna Petrović: "Vrlo je malo dostojanstva u umirovljeničkoj priči"

Nije tajna da Sindikat umirovljenika ministre rada i mirovinskog sustava ocjenjuje s vrlo strogim kriterijima. Petrović nam je u ranijem intervjuu otkrila kako se ne može gledati samo kroz prizmu tko je na vlasti, SDP ili HDZ, nego da se njihov rad mora analizirati na individualnoj razini.

Kritizirala je tako i SDP-ovog Miranda Mrsića, kao i nekolicinu HDZ-ovih ministara koji su u proteklih pet godina prošli kroz resor. Pitali smo ju očekuje li možda bolju suradnju s Ministarstvom rada u slučaju da dođe do promjene vlasti.

“Vidjet ćemo. Sve ovisi o tomu o kojem problemu pričamo, trenutku kada pričamo o njemu, kontekstu i mogućnostima Vlade. Možda paradoksalno zvuči, ali najbolji potez koji je jedan ministar rada povukao u zadnjih nekoliko godina došao je od ministra Pavića. On je omogućio umirovljenicima da prilikom odlaska u mirovinu mogu odabrati opciju kao da su štedjeli samo u I. stupu međugeneracijske solidarnosti. Time je zapravo spasio preko 50 posto budućih umirovljenika kojima će mirovine biti veće i neće imati veze s II. stupom kojeg smatramo štetnim”, kazala je Petrović.

Sindikat umirovljenika komentirao program Restart koalicije: “Ako ste umirovljenik, glasat ćete za njih”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap