Sindikat umirovljenika traži isplatu mirovine poštom za invalide, stare i bolesne

Jasmina Grgurić Zanze
11. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Mogućnost isplate mirovine putem pošte imaju samo umirovljeni do kraja 2013. godine, što stvara diskriminaciju posebno prema starijim osobama u zabačenim krajevima bez poslovnica banaka, bolesnima i nemoćnima. Sindikat umirovljenika stoga je iznova pokrenuo inicijativu za izmjenu zakona.

Mnogo je umirovljenika koji ne mogu sami u banku Foto: Ilustracija

Sindikat umirovljenika Hrvatske danas je iznova pokrenuo inicijativu za izmjenu zakona kako bi se umirovljenicima u potrebi omogućila isplata mirovina putem pošte. Svoj su prijedlog poslali ministru rada i mirovinskog sustava, ministru pravosuđa, saborskom Odboru za rad i mirovinski sustav, pučkoj pravobraniteljici i Upravnom vijeću HZMO-a.

Predlažu da se u okviru mirovinske reforme omogući onemoćalim i ranjivim korisnicima isplata mirovine dostavom do kućnog praga i to automatski određenim kategorijama invalida, odnosno svima koji od izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite ishode potvrdu o smanjenoj mobilnosti uslijed bolesti i starosti.

“Predloženom inicijativom za izmjenu članka 96. Zakona o mirovinskom osiguranju ide se za tim da se zaštiti određena kategorija korisnika mirovinskih prava koji su u lošijoj poziciji zbog svog zdravstvenog stanja vezanog uz dob ili geografske izoliranosti” – pojašnjavaju iz SUH-a.

Starost donosi i manju mobilnost

Prema sadašnjem Zakonu od 1. siječnja 2014. propisano je da se mirovine, ostvarene i isplaćivane do 31. prosinca 2013. godine i dalje isplaćuju putem banaka ili pošte na adresu korisnika na teret sredstava državnog proračuna. Međutim, to je pravo istovremeno ukinuto za umirovljene nakon 1. siječnja 2014. kojima je dopuštena isplata isključivo putem banaka. Sindikat stoga upozorava kako se na takav način stvara višestruka diskriminacija s obzirom na mjesto stanovanja i zdravstveno stanje.

“Nije ostvarena jednaka mogućnost korištenja mirovinskih prava kod korisnika, jer ne postoji ista rasprostranjenost poslovnica banaka i bankomata diljem Hrvatske čime dolazi do geografske izoliranosti koju karakterizira i slabija gradska prometna povezanost, te nepostojanje iste prilikom loših vremenskih neprilika. Kod slučaja geografske izoliranosti (npr. otoci i ruralna područja) treba uzeti u obzir da je riječ i o zgradama koje se nalaze u urbanim središtima, ali nemaju lift ili prilagođen pristup osobama smanjene pokretljivosti. Treba se skrenuti pozornost i na progresivnu zdravstvenu onemoćalost korisnika mirovine. Prilikom starenja dolazi do sve većeg broja zdravstvenih poteškoća koje često smanjuju mobilnost, a što nerijetko uzrokuje i padove koji u određenom broju slučajeva završe sa smrtnom posljedicom” – upozorava predsjednica Sindikata umirovljenika, Jasna A. Petrović.

Manipuliranje nad primanjima umirovljenika

S druge strane, zakonodavna vlast ukidanje dostave mirovine poštom pravdala je visokim financijskim troškovima, ali i mjerama jačeg nadzora nad korištenjem prava iz mirovinskog osiguranja.

Najtežom posljedicom sadašnjeg zakona smatra se povećana stopa manipulacije i iskorištavanja umirovljenika od strane bližnjih članova obitelji, rodbine i susjeda i znanaca. Bližnji su upoznati s nemogućnosti samostalnog odlaska u poslovnicu banke ili na bankomat radi podizanja mirovine, upozorava Petrović, nakon čega umirovljenicima uzimaju njihove bankovne kartice ili po dobivanju punomoći na istu, uzimaju sredstava, a umirovljenici katkad ostaju bez svojih primanja.

 

Sindikat umirovljenika traži isplatu mirovine poštom za invalide, stare i bolesne
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap