Sindikat umirovljenika traži besplatno dopunsko svima s manje od 2.321 kunu!

Jasmina Grgurić
14. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Otvoreno pismo ministrima financija i zdravstva, Zdravku Mariću i Milanu Kujundžiću o povećanju cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje uputio je danas Sindikat umirovljenika Hrvatske. Zahtjev da se cenzus poveća upućuju već godinama, a pregovore su lani u više navrata vodili s Ministarstvom zdravstva. Ministar Kujundžić, ali i Marko Pavić obećali su da će riješiti ovaj problem s kojim se zbog povećanja mirovina susreće sve više umirovljenika. Slijedi još jedno usklađivanje te povećanje najnižih mirovina, ali od većeg cenzusa još uvijek ništa.

Jasna A. Petrović
foto: Tea Ovničević|mirovina.hr

S drugim ovogodišnjim redovnim usklađivanjem mirovina, moguće je očekivati desetak tisuća novih umirovljenika koji će izgubiti povećanje na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Tu je i najavljeno povećanje najniže mirovine za 3,13 posto.

Rizik od gubitka dopunskog za 250 tisuća umirovljenika

“Pozivamo ministra financija da odobri hitno utvrđenje prihodovnog cenzusa u visini hrvatske linije siromaštva, koja iznosi 2.321 kuna za samca. Kod prošlog usklađivanja više od 3.000 umirovljenika je dobilo mirovine veće za 40 do 50 kuna, ali su izgubili besplatno dopunsko osiguranje te su morali započeti plaćati po 70 kuna mjesečno, čime je saldo usklađivanja za njih negativan. Sada će 250 tisuća onih s najnižim mirovinama doći u rizik gubitka dopunskog” – upozorava SUH u današnjem otvorenom pismu ministrima Mariću i Kujundžiću.

Zbog jedan posto veće mirovine gube besplatno osiguranje, ali i socijalnu pomoć

Cenzus za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje nije mijenjan 15 godina, od 2004.. Tako svi oni koji imaju prihode po članu obitelji i za kunu više od 1.516,32 kuna te samci s više od 1.939,39 kuna gube to pravo i klize u još veće siromaštvo. U međuvremenu, mirovine su porasle za oko 35 posto, a plaće za čak 54 posto. K tomu, od 2012. godine broj polica dopunskog osiguranja na teret države smanjio za više od 260 tisuća, odnosno sa 740 tisuća na sadašnjih oko 480 tisuća. Trenutno oko 173 tisuće umirovljenika koristi pravo na besplatno dopunsko osiguranje, a ta je brojka s godinama sve manja, što ide u prilog potrebi da se cenzus poveća.

Socijalna osjetljivost ravna nuli

“Doista je neshvatljivo, ministre Mariću, koliko ste brzi i pripravni povećavati mirovine prema posebnim propisima, dodatke propalim Royalovcima ili zaostatke pripadnicima HVO-a, a gulite one najsiromašnije, najslabije i najstarije. Vaša socijalna osjetljivost je ravna nuli” – oštro kažu iz SUH-a.

Pokreću stoga inicijativu za izmjenu zakona da se prihodovni cenzus utvrđuje automatski svake godine prema liniji siromaštva koju jednom godišnje utvrđuje Državni zavod za statistiku za samce te članove obitelji.

 

 

Sindikat umirovljenika traži besplatno dopunsko svima s manje od 2.321 kunu!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap