Sindikat umirovljenika: “Jelena Veljača potiče diskriminaciju starijih osoba!”

Jasmina Grgurić
31. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske uputio je pučkoj pravobraniteljici pritužbu na diskriminaciju temeljem dobi od strane Jelene Veljače kroz stavove koje je nedavno izrekla u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” na račun Slavena Letice.

Slaven Letica i Jelena Veljača (Snimak zaslona: Youtube/HRT/Z1)

Aleksandar Stanković u emisiji “Nedjeljom u dva” upitao je Jelenu Veljaču kako komentira tekst sociologa Slavena Letice o njezinoj inicijativi #SPASIME, a koju je ocijenio „prodavanjem glamurozne humanitarne magle“. Veljača je, između ostalog, izjavila kako je „Slaven Letica čovjek koji ima 72 godine, a jedini motiv takvog teksta je da ostane živ na medijskoj sceni, oživljavanje, reakcija; uzeti komadić kolača te medijske priče na bilo koji način“.

Neuvažavanje mišljenja osoba starije životne dobi

Sindikat umirovljenika Hrvatske smatra da je Jelena Veljača time na neprimjeren način, neopravdano i nepravno, diskvalificirala izrečeno od strane sociologa Letice isključivo temeljem njegove dobi, a tek sporadično ulazeći u njegove ciljeve, koji također predstavljaju diskriminaciju temeljem dobi, jer mu se imputira da želi „ostati živ“, „oživjeti“, sve na njezin račun. Riječ je, smatra SUH, o nevjerojatno okrutnoj diskvalifikaciji indirektnog sugovornika na temelju dobi.

 “Takva Veljačina kvalifikacija, osim što je iz prije navedenih razloga diskriminatorna, predstavlja i poticanje na diskriminaciju iz članka 1. stavka 1. i članka 4. stavka 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije (NN 85/08, 112/12 – pročišćeni tekst), jer poziva na neuvažavanje mišljenja osoba starije životne dobi. Treba napomenuti i da se radi o popularnoj javnoj osobi, čiji stavovi utječu na formiranje mišljenja javnosti” – piše Sindikat umirovljenika Hrvatske pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović.

Umirovljenici traže da se utvrdi diskriminacija

U svom priopćenju SUH naglašava da je diskriminacija na temelju dobi tek u novije vrijeme uključena u antidiskriminacijsko pravo. Stereotipi prema starijima duboko su zaživjeli u društvu, pa se diskriminacija spram starijih vrlo često tretira manje ozbiljno od diskriminacije po nekim drugim osnovama, što je vjerojatno razlogom da mnogi ugledni i glasni zagovornici ljudskih prava nisu javno reagirali u ovom slučaju.

Diskriminacija starijih ljudi košta državu ozbiljne novce, evo kako

“Valja napomenuti kako su i aktivisti Sindikata umirovljenika Hrvatske podržali dosadašnje prosvjedne akcije u organizaciji Veljače i njezine inicijative, koje su probudile masovnu senzibilizaciju javnosti za patnje i institucionalnu diskriminaciju žrtava spolnog zlostavljanja, no stvarni teret na to stavlja njezino neprepoznavanje širine pojma diskriminacije i percepcije starijih osoba kao najčešćih žrtava obezvrjeđivanja u društvu” – dodaje predsjednica SUH-a, Jasna A. Petrović.

Zbog svega navedenog, pučku pravobtaniteljicu traže da utvrdi diskriminaciju i sukladno članku 19. Zakona o pučkom pravobranitelju (NN 76/12) o tome obavijesti javnost te počiniteljicu diskriminatornog javnog istupa.

Sindikat umirovljenika: “Jelena Veljača potiče diskriminaciju starijih osoba!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap