Hrvatska stavila na čekanje status njegovatelja za brigu o starima i nemoćnima

Jasmina Grgurić Zanze
15. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Dvije godine prošlo je otkako je Vlada izrazila namjeru da uvede status njegovatelja osobama koje brinu o starima i nemoćnima. Ta je mjera uvrštena u Strategiju socijalne skrbi za starije osobe od 2017. do 2020. godine. Njome je predviđeno proširenje prava, kakvo sada imaju roditelji za brigu o djeci s posebnim potrebama te bračni partneri osoba s invaliditetom. No, stari i nemoćni i dalje su na čekanju. Po svemu sudeći, i ostat će još neko vrijeme.

Foto: Pixabay

Zbog nedovoljnih smještajnih kapaciteta u domovima, starijim osobama treba omogućiti adekvatnu njegu i skrb, za što će biti propisani uvjeti i načini ostvarivanja prava njegovatelja. Zaključak je to Strategije socijalne skrbi za starije osobe iz 2017. godine. Međutim, za jedan od pet najvažnijih ciljeva zakonodavni okvir i dalje se ne nazire, iako je mjera za uvođenje statusa njegovatelja ponovljena prije manje od mjesec dana kroz Vladino Izvješće o provođenju Strategije.

Tek će vidjeti postoji li uopće potreba?

U međuvremenu, prošle godine zanemarivanje starijih i nemoćnih članova obitelji izmjenom zakona postalo je kazneno djelo nasilja u obitelji. Predviđena kazna je do 45 dana zatvora te minimalno 10.000 kuna. No, kako brinuti o starim i nemoćnim roditeljima, kada njihova djeca moraju raditi kako bi prehranila svoju djecu? S druge strane, naknada za status njegovatelja je mala te iznosi 2.500 kuna.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izradilo je Strategiju čiji se rok bliži kraju, ali za iduću godinu u planu zakonodavnih aktivnosti nisu predviđene izmjene Zakona o socijalnoj skrbi. Zasad je u tijeku tek provedba europskog projekta “Formalni i neformalni oblici skrbi za starije osobe” na temelju čijih će rezultata tek krenuti u izradu novog zakonodavnog okvira temeljem preporuka, među kojima će se možda naći, a možda i ne, status njegovatelja kao vid skrbi za starije i nemoćne osobe. Ipak, takve preporuke nisu bile potrebne kada je odluka donesena u rujnu 2017. godine pa je za zaključiti da Hrvatska po ovom pitanju ide unazad.

Pogodovanje nasilju i crnom tržištu

Crno-bijela fotografija umirovljenice koja se drži rukama za glavu
Umirovljenici napade ne prijavljuju zbog "sramote" i premalih kazni za počinitelje

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović i ove je godine u svom Izvješću Hrvatskom saboru upozorila na potrebu uvođenja statusa njegovatelja za starije i nemoćne osobe. Naime, velik broj obitelji trenutno je prisiljen angažirati osobe na crno da brinu o njihovim bližnjima, čime se otvara i put k nasilju koje je vrlo teško kontrolirati.

Prema nekim podacima, čak 17 posto osoba u dobi između 35 i 49 godina brine o starijima u obitelji. S druge strane, smještajni kapaciteti u domovima često su nedostupni financijski, ali ih ni nema dovoljno. S manje od 30 tisuća kreveta pokriveno je tek oko tri posto građana starijih od 65 godina. Sve se to odražava i na kvalitetu života u starosti, bez adekvatne skrbi, u samoći, bolesti, beznađu i izoliranosti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap