Sindikat pozvao na masovno spaljivanje odrezaka mirovine, ali nastavljamo šutjeti

Jasmina Grgurić Zanze
16. travnja 2018.
Novosti
A- A+

“I dok smo još ozbiljno razmišljali hoćemo li na glavnome gradskom trgu zapaliti naše mirovinske odreske, u zadnji tren je stiglo važno upozorenje Ljubomira Babića iz Lipika:„Nikakvo spaljivanje nikakvih papira – vidite da zahtjevi za naplate stižu van svih razumnih rokova, pa će netko nakon 20 godina tražiti da nešto vratimo, a mi nemamo svoj dokument. Oni svoje ne daju provjeravati!”

SUH pozvao na spaljivanje odrezaka mirovine Ilustracija: Pixabay

Vijest o povećanju mirovine, odnosno usklađivanju njezine aktualne vrijednosti za 0.94 posto, odjeknula je među umirovljenicima. Povećanje je najavljeno u ožujku, a s travanjskim isplatama uz zaostatke za prethodne mjesece na računima je postalo jasno kako je riječ o mirovini u prosjeku većoj za 21 kunu. Bio je to dovoljan razlog da se na aktualno povećanje u nekoliko navrata osvrne i Sindikat umirovljenika. Njegova predsjednica Jasna A. Petrović ovoj tematici posvećuje već drugi uvodnik Glasa umirovljenika. Naime, nakon Drhturavnog pisma premijeru, SUH ovoga puta donosi “Poziv na masovno spaljivanje“.

Nastavljamo glasno šutjeti

'Drhturavo pismo premijeru' Sindikata umirovljenika o porastu mirovina od 59 lipa

Naravno, riječ je o papirima, odnosno odrescima mirovine. No, umjesto organizacije masovnog događanja, ipak nastavljamo glasno šutjeti. Uvodnu riječ Jasne A. Petrović prenosimo u cijelosti:

“Godine 1209. papa Inocent III. proglasio je križarski rat protiv albigenza, kršćanske vjerske skupine u južnoj Francuskoj koja spada među katare. Par stotina tisuća nepodobnih su masovno spalili. U svibnju 1933. u Berlinu je na trgu Opernplatz organizirano masovno spaljivanje knjiga, a za koju godinu i Židova.

Pitate se što nas je „uhvatila” vatra? Pa, vatra je bila jedan od ključnih elemenata u evoluciji modernoga čovjeka. Jedna je od adaptivnih prednosti, koje su ljudima omogućile preživljavanje u različitim životnim uvjetima. Vatra daje toplinu i svjetlost, a to je upravo ono što treba nama hrvatskim umirovljenicima.

No, ubilo nas siromaštvo, pa sada vatru ne palimo na štednjaku radi grijanja i kuhanja, već se vozikamo besplatnim javnim prijevozom i posjećujemo javne kuhinje. Eventualno skupljamo plastične boce po kontejnerima i kantama u susjedstvu ili se samoposlužujemo iz istih izvora za doručak i večeru.

Evolucijski smjer je promijenjen. Kao što postoji tzv. senilna involucija, odnosno smanjivanje, usisavanje tijela u starijoj dobi, nekako nam se čini da je na djelu i retrogradna evolucija smanjivanja društvene biti. Usisavaju se vrijednosti, stanovnici, mogućnosti, dostojanstvo, kultura.

I zato smo poludjeli kad smo vidjeli da su nam mirovine povećane za 0,94 posto. Onih 315.000 hrvatskih umirovljenika ili 27,6 posto koji primaju mirovine niže od 1.500 kuna, pa su tako dobili povećanje od 50 lipa do 14 kuna mjesečno, moglo je to pročitati crno na bijelom na obavijesti o mirovini koju su dobili u banci. Nije puno veće povećanje za onih 600.000 umirovljenika ili 52,2 posto koji imaju mirovine niže od hrvatske linije siromaštva koja je lani iznosila 2.180 kuna. Ako upotrijebimo eufemizam, onda mirovine nisu povećane (jer nisu!) nego su usklađene. Ali, ne može se biti neprijatelj vatre samo zato što ona ponekad opeče, valja se sjetiti da ona uvijek grije. Tako i mi skromno prihvaćamo kako su nekad mirovine bile više od 37,46 posto prosječne plaće, ali tome možemo samo dodati da takve mirovine sve manje griju.

Pozvali smo preko naše Facebook stranice svojih 8.500 pratitelja na masovno spaljivanje mirovinskih odrezaka i taman zaključili kako ćemo se konačno ogrijati. No, umirovljenici su nas ohladili. Kaže prijateljica iz Gunje kako su vatra i voda dobre sluge, ali zli gospodari, a FB frendica Radojka Jerković iz Zagreba dodaje: „Ne treba mi takvo povećanje, nek’ si banda uzme sebi!”

I dok smo još ozbiljno razmišljali hoćemo li na glavnome gradskom trgu zapaliti naše mirovinske odreske, u zadnji tren je stiglo važno upozorenje Ljubomira Babića iz Lipika:„Nikakvo spaljivanje nikakvih papira – vidite da zahtjevi za naplate stižu van svih razumnih rokova, pa će netko nakon 20 godina tražiti da nešto vratimo, a mi nemamo svoj dokument. Oni svoje ne daju provjeravati!”

I tako, odustajemo. Ništa od masovnog spaljivanja. I dalje glasna šutnja.”

Pokret protiv siromaštva starijih osoba

Inače, Sindikat umirovljenika svoj je prijedlog uputio na njihovoj facebook stranici “Pokret protiv siromaštva starijih osoba” uz poveznicu na tekst portala Mirovina.hr o početku isplate uvećanih mirovina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap