Sindikat i Matica: ‘Maknite teret alimentacije za unuke s leđa siromašnih staraca’

Jasmina Grgurić Zanze
21. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike traže da hitno ukine obvezu plaćanja alimentacije za unuke. Ta je zakonska odredba bakama i djedovima nametnuta još 2014. godine. Umirovljeničke udruge se nadaju da će ona sada konačno biti ukinuta nadolazećim izmjenama Zakona o privremenom uzdržavanju.

Baka i unuci rade u vrtu

Čuvanje unuka | Foto: Unsplash

Hitni zahtjev za ukidanjem obveze alimentacije za unuke danas su ministru Marinu Piletiću uputili Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske. S obzirom da je u tijeku postupak donošenja izmjena i dopuna Zakona o privremenom uzdržavanju, dostavili su svoje prijedloge koji bi bake i djedove poštedjeli ovog financijskog tereta.

Priopćenje Matice i Sindikata umirovljenika prenosimo u cijelosti.

Bake i djedovi nisu pravno odgovorni za svoje unuke

Institut obveze uzdržavanja unučadi od strane baka i djedova uveden je u Obiteljski zakon 2014. godine. Tadašnjoj ministrici Milanki Opačić kao inicijatorici možda je cilj bio zaštititi djecu, a zapravo je naštetila stotinama starijih osoba, propisavši obvezu da bake i djedovi budu sudski prisiljeni plaćati uzdržavanje unucima, ako njihov sin, ili u rjeđim slučajevima kćer, ne plaćaju uzdržavanje. Napominjemo da takvo zakonsko rješenje ne postoji ni u jednoj europskoj zemlji, jer je besmisleno tražiti alimentaciju od djedova i baka koji nisu ni pravno odgovorni za svoje unuke.

stariji čovjek se drži rukama za lice dok sjedi pored prozora
Umirovljenik osuđen zbog neplaćanja alimentacije: Dužan skoro pola milijuna kuna za "svoje" dijete

Također, Zakonom o privremenom uzdržavanju ista je ministrica propisala da se prije ostvarenja prava na uzdržavanje od strane države treba podnijeti zahtjev za uzdržavanje od djeda i bake po roditelju koji izbjegava plaćanje. Takva je odredbe apsolutno kontroverzna, jer prisiljava roditelja s kojim dijete živi, prije nego zatraži državnu alimentaciju, isto zatražiti od bake i djeda, odnosno roditelja bivšeg partnera koji ne plaća obveze za dijete. Zakon kaže da tek ako se tijekom sudskog postupka “učini vjerojatnim”, odnosno potvrdi da baka i djed nisu u mogućnosti financijski doprinositi uzdržavanju unuka ni iznosom u visini propisane državne alimentacije, može podnijeti zahtjev za privremeno uzdržavanje.

Ovrha nad čak tri četvrtine mirovine

Šokantna odredba koju ne uspijevamo ukinuti već devet godina! Ta se zakonska odredba nije namjeravala maknuti, a umirovljeničke udruge inzistiraju da se teret državne obveze za pomaganje djece makne s leđa siromašnih staraca i starica.

Umirovljeničke udruge smatraju da je prilikom donošenja zakonskih rješenja za obveznike uzdržavanja trebalo voditi računa ne samo o materijalnoj dobrobiti djeteta, već i o emocionalnom odnosu članova obitelji, da ih se ne izlaže intenzivnom stresu, jer najčešće su upravo djeca koju ovim institutom štitimo, dodatno traumatizirana zbog obiteljskih sukoba vezanih uz uzdržavanje.

K tome, u uvjetima kad je preko 67 posto mirovina ispod hrvatske linije siromaštva za samca, a svaki treći umirovljenik u riziku siromaštva, već devet godina se kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe protivimo da bake i djedovi budu obveznici plaćanja uzdržavanja za svoje unuke i nerijetko ovršavani do granica nemogućnosti preživljavanja, jer Ovršni zakon propisuje mogućnost oduzimanja čak tri četvrtine mirovine za uzdržavanje s naplatom dugova.

Nepravedno, nelogično i neodrživo

Baka i djed iz Sesveta ovršeni za 100.000 kn alimentacije za unuke

Također, smatramo nužnim hitno osnivanje državnog alimentacijskog fonda koji bi se odmah aktivirao u slučajevima kada roditelj zbog gubitka posla ili bolesti nije u mogućnosti podmirivati financijske obveze prema djetetu određene pravomoćnom sudskom odlukom, a kojim bi bili razrađeni i kriteriji za djedove i bake koji opravdano nisu u mogućnosti preuzeti obvezu uzdržavanja unuka. Tako bi se propisalo i kako bi isplaćena sredstva iz alimentacijskog fonda roditelj vratio kada pronađe posao ili ozdravi, odnosno moglo bi ga se ovršiti u korist države. Navodno se ovim izmjenama Zakona o privremenom uzdržavanju ustanovljuje takav fond, što pozdravljamo.

Dakle, umirovljeničke udruge i dalje ističu nepravednost, nelogičnost i neodrživost postojećih zakonskih rješenja. Sada je prilika da Vlada RH kao predlagatelj izmjena i dopuna Zakona o privremenom uzdržavanju, ispravi postojeće nepravde i greške, provodeći svoju politiku zaštite starijih osoba i umirovljenika, kao najranjivije skupine najviše izložene siromaštvu.

Posljedično svemu gore navedenom neophodno je izvršiti izmjene kako naprijed navedenog Zakona, a također, kad to bude moguće, i Obiteljskog zakona, ukidanjem svake obveze bakama i djedovima da uzdržavaju unučad, piše u hitnom zahtjevu koji su danas uputile Jasna A. Petrović (SUH) i Višnja Fortuna (MUH).

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap