Sever o nacionalnoj mirovini: “Moramo osigurati minimum najugroženijim skupinama”

Josip Mihaljević
21. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever komentirao je najavu uvođenja nacionalnih mirovina. Smatra da moramo osigurati minimum najugroženijim skupinama, ali i da se moramo dobro osigurati i ne upasti u zamku.

krešo sever

Foto: Krešimir Sever | Tea Ovničević, mirovina.hr

Krešimir Sever je za Narod.hr komentirao najavu uvođenja nacionalne mirovine. Podsjetimo, radi se o financijskoj naknadi za starije od 65 godina koji nemaju minimalnih 15 godina radnog staža za ostvarivanje prava na mirovinu.

Po tisuću kuna za ljude bez dovoljno staža

Za buduću umirovljenicu Vesnu bez 15 godina staža nacionalna mirovina jedino je rješenje

Iznosila bi oko tisuću kuna, što je tek nekoliko desetaka kuna više od današnjeg modela socijalne skrbi, a novac bi se isplaćivao iz proračuna.

Predviđanja pokazuju da će na nju pravo ostvariti oko 30 tisuća građana,većinom žena. Radna skupina radi na utvrđivanju uvjeta, a prve isplate trebale bi biti u 2021. godini.

“Socijalno uređeno društvo mora razmišljati o tomu da država osigura minimum najugroženijim skupinama.

Uvođenje nacionalnih mirovina nije nikakva novost, o tome se govori već godinama. Različiti modeli implementirani su i u drugim državama”, kazao je Krešimir Sever za Narod.hr

Sever je također mišljenja da bi nacionalne mirovine trebale biti isplaćivane iz proračuna, a ne mirovinskog sustava. S time se slažu i predlagatelji nacionalne mirovine, vladajući.

Međutim, Sever je otvorio još jednu mogućnost:

“Ako je osoba radila godinu dana, taj dio neka se financira iz sustava, a ostatak iz proračuna”, kazao je.

Tim potezom bi se obezvrijedio dio Zakona o mirovinskom osiguranju koji kaže da je minimalni potrebni radni staž za ostvarivanje prava na mirovinu 15 godina. Uostalom, za godinu dana radnog staža čovjek “zaradi” oko 70 kuna mjesečne mirovine, što u ovom slučaju ne bi bitno utjecalo na strukturu financija.

Sever upozorio na zamku

Strogi kriteriji za nacionalnu mirovinu: 1.600 kuna za dvije osobe bez mirovine?

“Nacionalna mirovina” možda nije najbolje ime za tu naknadu, upozoravaju stručnjaci, govoreći da se radi o naknadi za osobe starije životne dobi koja je vezana uz sustav socijalnog, a ne mirovinskog osiguranja.

Različite države imaju različite nazive za “nacionalnu mirovinu”, ali i bitno drugačija pravila. Neke zemlje isplaćuju minimum naknade za sve starije od 65 godina, bez obzira na njihov imovinski status. Sever tu vidi zamku od koje se valja ograditi:

“Osobe možda nisu radile, jer su već financijski osigurane i njima ne treba takva pomoć”, kazao je.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap