Špika: ‘Usklađivanje mirovina je nedovoljno. Neke cijene su rasle i do 100 posto’

Jasmina Grgurić Zanze
29. kolovoza 2023.
Mirovine
A- A+

Rekordno usklađivanje mirovina od srpnja, čija isplata kreće u rujnu, iznosit će 8,42 posto. Milivoj Špika iz platforme ‘Umirovljenici zajedno’ za HRT je komentirao kako je čak i takva rekordna brojka nedovoljna, jer su cijene nekih proizvoda rasle od 50 do sto posto.

Milivoj Špika/Snimak zaslona/HRT

Milivoj Špika/Snimak zaslona/HRT

– Sve ovo što je Vlada dala pa i ovo posljednje usklađivanje je daleko od onoga što bi trebalo biti. Inflacija je bila oko 20 posto u prethodnom periodu. Cijene proizvoda su porasle od 50 do 100 posto, tako da taj dodatak nije ni blizu onoga što bi trebalo biti i nije rješenje problema, rekao je Milivoj Špika za HRT u Studiju 4 Petra Vlahova.

Sve što umirovljenici dobiju, pojest će inflacija

Na pitanje hoće li Vlada uspjeti naći 14 milijuna eura za usklađivanje, rekao je da je to “smiješna cifra”.

Novčanice eura u rukama
Veliki izračun usklađenih mirovina: Najviše će biti veće za čak 100 eura, dok će najniže porasti za oko 20 eura

– Ako je tih 14 milijuna eura problem za Vladu, ne znam kako ćemo rješavati one druge probleme koji se broje u stotinama milijuna ili milijardama. Tih 14 milijuna je smiješna cifra uopće za pričati, zaključio je.

Sve što umirovljenici dobiju, pojest će inflacija. Također, naknada za starije osobe raste sa 120 na 150 eura, za što će Vlada morati pronaći 13,7 milijuna eura.

Povećanje dodatka na 150 eura nije ‘bogznašto’

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
U saborsku proceduru upućen prijedlog izmjena Zakona o nacionalnoj naknadi koji donosi velike i važne promjene

– Svaka pomoć onom koji je nema je dobrodošla. Pa i ovih 150 eura, iako povećanje sa 120 na 150 eura nije bogznašto. Pravo na to imaju sve osobe starije od 65 godina koje po Zakonu o mirovinskom osiguranju, obzirom da imaju manje od 15 godina radnog staža, nisu ostvarile pravo na mirovinu, rekao je Špika.

Pojasnio je kako su ljudi koji su imali barem 7 i pol godina radnog staža, praktički isplatili tih 150 eura dodatka.

– Ovdje je jedna čudna stvar, a to je s obzirom na ovih 150 eura se radi o ljudima koji su, ako ćemo gledati revalorizirano, izdvajali negdje oko 300 eura mjesečno. Dakle, oni koji imaju 7 i pol godina staža, oni su praktički isplatili ovih 150 eura u kontekstu prosječnog životnog vijeka ljudi, kazao je Špika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap