Sindikalist Sever o inflaciji: ‘Jedino pravo rješenje je snažan rast plaća i mirovina’

Ana Kanazir
28. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Nije tajna kako je život sve teži, kako su proizvodi u trgovinama sve skuplji, ali i kako umirovljenici često krpaju kraj s krajem. Kao rješenje ovog problema predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever predložio je povećanje plaća i mirovina, a komentirao je i inflaciju te cijene hrane.

Krešimir Sever (Snimak zaslona/RTL Danas)

U središnjem HTV-ovom Dnevniku je tako Sever konstatirao i kako su najveći problem cijene hrane koje pumpaju stopu inflacije, a dodao je i kako građani sve teže žive, a ništa ne pojeftinjuje, ali i kako će za blagdane, zbog povećanja cijena, morati potrošiti i više novaca.

Pune police u trgovini
Dokad više? Inflacija ponovno oborila sve rekorde, a hrana opet najviše poskupjela

Veliki udar na kućanstva

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u listopadu je prosječna inflacija u odnosu na isti mjesec lani iznosila 13,2 posto, a hrana je poskupjela za čak 19,7 posto. U odnosu na rujan ove godine, cijene su više za 1,3 posto, o čemu smo pisali ovdje. 

Sever je u gostovanju ukazao i na još jedan problem. Naime, kućanstva u razvijenim zemljama imaju udio troška hrane između 8 i 10 posto, dok je u Hrvatskoj to prosječno malo manje od 26 posto i nešto više za one koji imaju niska primanja.

Komentirao je i trošenje za blagdane za koje će se trebati potrošiti nešto više novaca nego prijašnjih godina.

– Očekujemo da će se potrošiti nešto više jer će ih zateći cijene, a najveći problem se javlja kod onih najsiromašnijih kojima nije više pitanje koliko su cijene rasle, nego je pitanje čega se još moraju odreći jer oni nemaju više i ne mogu slijediti rast cijena.

Treba podići plaće i mirovine

Naglasio je i kako posebnu pažnju treba obratiti na najsiromašnije stanovnike na način da se pokušaju održati niže cijene prehrambenih artikala, ali i da treba povećati plaće i mirovine.

– Na kraju krajeva, jedino pravo rješenje u svemu tome je jedan snažan rast plaća i mirovina, jer sve mjere bez povećanja plaća i mirovina neće pomoći do te mjere da se lovi taj korak s inflacijom, a neizvjesnost je vrlo velika, bez obzira na lagane optimistične prognoze za sljedeću godinu, zaključio je Sever.

Podsjećamo kako je prosječna starosna mirovina za listopad zajedno s međunarodnim ugovorima iznosila 2.868,75 kuna. Prosječna starosna mirovina bez međunarodnih ugovora iznosila je 3.234,95 kuna. Više možete pročitati ovdje. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap