Sindikati tražili 13. plaću, veću osnovicu, veći regres. Aladrović: To nije realno

Josip Mihaljević
14. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Sindikati su jučer iznijeli niz zahtjeva za većim materijalnim pravima. Zatražili su isplatu 13. plaće, veći regres, veći iznos za sistematski pregled i porast osnovice plaće. Evo što im je danas poručio ministar rada Josip Aladrović.

aladrović

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava | Mirovina.hr

Čelnici sindikata javnih službi jučer su zatražili isplatu 13. plaće, porast osnovice za plaće i niz povećanja materijalnih prava. Argumentirali su kako Hrvatska hitno treba povećati cijenu rada kako bi zaustavili iseljavanje.

Danas smo mogli čuti odgovor resornog ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića koji im je ukratko poručio kako takav niz zahtjeva – nije realan, piše N1.

“Jučer su sindikati predstavili zahtjeve, mi mso uzeli neko vrijeme da vidimo što to znači financijski, svi se možemo složiti da su izrazito izdašni i u ovom trenutku nisu realni”, kazao je ministar.

Ipak, poručio je kako se za pregovaračkim stolom nada postignuću kompromisa, uz opasku da će Hrvatska vjerojatno iduće godine dobiti odobrenje ulaska u eurozonu i da zbog toga treba voditi računa o financijama.

“Za realne scenarije jesmo, ali ono što je jučer predstavljeno nadilazi financijski potencijal Republike Hrvatske”, kazao je ministar.

Tako su sindikati dobili odgovor koji najčešće dobiju i predstavnici umirovljenika. Ministar je slično odgovorio na zahtjeve umirovljeničkih udruga o izmjeni formule usklađivanja mirovina. Tada je kazao kako bi nova formula rezultirala rastom mirovina, ali da bi to bilo preskupo za rashodnu stranu proračuna.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap