Sever: Kako danas živi prosječan umirovljenik sa 2.500 kuna?

Jasmina Grgurić Zanze
3. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Predsjednik Hrvatskih nezavisnih sindikata, Krešimir Sever naglašava da cijene u praksi rastu brže nego plaće te da bi ih Vlada trebala podizati, jer bez rasta plaća nema ni rasta mirovina. Život je danas puno skuplji pa više ni umirovljenici ne mogu pomoći djeci, kaže, a ni djeca umirovljenicima.

Krešimir Sever (Snimak zaslona/RTL)

Život je skuplji danas nego prije 10 ili 20 godina, o čemu svjedoči i cijena potrošačke košarice. Ona se 2004. godine kretala od 5.300 do 5.600 kuna za četveročlanu obitelj, a sada za tročlanu obitelj minimalna košarica iznosi 7.800 kuna. Optimalna košarica za osobna potraživanja iznosila bi i do 10.500 kuna, rekao je za RTL Danas predsjednik Hrvatskih nezavisnih sindikata, Krešimir Sever.

Ako ne rastu plaće, ne mogu rasti ni mirovine

Plaće statistički rastu brže nego cijene, ali u praksi to nije slučaj.

Starija ženska osoba vuče za sobom torbu
Većina umirovljenika živi ispod prosjeka mirovine i praga siromaštva

“U devetom mjesecu ove godine prosječna neto plaća bila je 7.108 kuna, medijalna je bila 6.017 kuna, dok je minimalna bila 3.400 kuna. I ta minimalna je doista ispod svake razine. Kada gledamo kako preživljavaju građani, kako žive, onda je tu i dodatno zaduživanje koje nijedna statistika ne prati kad je riječ o kupovnoj moći, tako da ovom minimalnom treba oduzeti i ratu kredita, podmirenje dozvoljenog ili prešutnog minusa. Rastemo na zaduživanju građana, rekao je Sever.

Jedino rješenje vidi u dizanju plaća.

“Jedino pravo rješenje je razvoj gospodarstva, ali u svemu tome dizanje plaća. Bez toga ne možemo nikuda. Ako danas ne rastu plaće, ne možemo nikuda. I to sve plaće, ne samo minimalna. Ako ne rastu plaće ne može rasti ni mirovina” – ističe.

Nekad su umirovljenici pomagali djeci…

“Kako danas živi prosječan umirovljenik s prosječnih 2.500 kuna? Nekad je bila varijanta da umirovljenici pomažu djeci, a danas smo došli do toga da ni umirovljenici ne mogu djeci, a ni djeca umirovljenicima pomoći. Ne treba zaboraviti da statistika pokazuje da je pet posto onih koji rade i primaju plaću zapravo ispod granice siromaštva”, tvrdi Sever.

Navodi i kako statistike pokazuju da je velik broj onih koji si u Hrvatskoj ne mogu priuštiti grijanje i osnovne stvari tako da stanje jest teško.

“Stanje je kritično i koliko god se vladajući hvale da imamo velike stope rasta, da se bolje živi, svi će koji rade vidjeti da to nije tako. Od nas je gora samo Bugarska”, kaže predsjednik HNS-a.

Jedino logično rješenje je dizanje plaća i mirovina, zaključio je Sever za RTL Danas.

 

Copy link
Powered by Social Snap