Šest mjeseci dodanog staža možete dobiti i u slučaju mrtvorođenog djeteta

Josip Mihaljević
7. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Šest mjeseci dodanog staža prilikom umirovljenja za majke razveselila je mnoge (buduće) umirovljenice, a izazvala bijes kod onih koje su već u mirovini i to pravo ne mogu ostvariti. Otkrivamo još jedan mali detalj što se tiče te mjere – dodani staž se može priznati čak i u tragičnom slučaju ako je dijete mrtvorođeno.

smrt

Foto: Unsplash

Mirovinskom reformom iz 2019. godine omogućeno je ostvarivanje dodatnih šest mjeseci staža prilikom odlaska u mirovinu za svako rođeno ili posvojeno dijete. Radosna vijest za hrvatske umirovljenice grubo je prekinuta kada je postalo jasno da to pravo mogu koristiti samo oni koji pravo na mirovinu ostvaruju nakon 1. siječnja 2019. godine, što znači da se ne primjenjuje na majke koje su već u mirovini, neovisno o tomu koliko su djece imale.

Dovoljan je samo Izvod iz matice rođenih

Zakon o mirovinskom osiguranju propisuje pravila oko navedene demografske mjere, no nisu propisani nikakvi detaljni uvjeti pa smo odlučili provjeriti može li se ova zakonska odredba primijeniti u slučaju mrtvorođenog djeteta, kao i kod djece koja su, tragično, imala jako kratke živote.

Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) objašnjava kako se pravo na dodani staž može koristiti čak i u takvom slučaju, no morate imati Izvod iz matice rođenih.

Otkrivamo: Majkama koje su se ranije umirovile može se priznati staž za djecu, evo kako!

“Prema odredbi članka 32 a. ZOMO roditelju-majci ili posvojiteljici koja ostvaruje pravo na mirovinu prema ZOMO ili prema posebnim propisima u obveznom mirovinskom osiguranju generacijske solidarnosti, prilikom ostvarivanja prava na mirovinu u ukupni mirovinski staž za određivanje mirovine stvarno navršenom mirovinskom stažu dodaje se razdoblje od šest mjeseci za svako rođeno ili posvojeno dijete.

Budući da navedenom odredbom nije propisan drugi uvjet za uračunavanje dodanog staža u ukupni mirovinski staž za određivanje mirovine, odlučna je činjenica rođenja djeteta što se dokazuje Izvodom iz matice rođenih”, odgovaraju iz HZMO-a.

Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo

Zatim smo provjerili s Ministarstvom pravosuđa i uprave kakva je procedura u slučaju mrtvorođenog djeteta, odnosno hoće li roditelj dobiti Izvod iz matice rođenih u slučaju mrtvorođenog djeteta.

Šest tisuća umirovljenika dobilo dodatak na mirovinu zbog djece

“Zakonom o državnim maticama propisano je da ako je dijete mrtvorođeno da se njegovo rođenje mora prijaviti u roku od 24 sata od rođenja djeteta. To znači da se mrtvorođeno dijete upisuje samo u maticu rođenih i za takav upis može se izdati isprava o rođenju”, odgovorili su nam iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

HZMO je podsjeća da se prema stavku 3. navedenog članka roditelj-otac ili posvojitelj djeteta ima pravo na dodani staž umjesto majke ili posvojiteljice samo ako je koristio pretežni dio rodiljnog dopusta.

Također, roditelj (majka, otac ili posvojitelj) neće moći koristiti pravo na dodani staž samo ako mu je oduzeta roditeljska skrb.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap