Šest tisuća umirovljenika dobilo dodatak na mirovinu zbog djece

Jasmina Grgurić
23. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Umirovljenici koji su ove godine otišli u mirovinu, dobili su dodatak od šest mjeseci radnog staža po djetetu, što im donosi oko dva posto veće mirovine. Takvih je u Hrvatskoj trenutno 6.842, a nisu u pitanju samo majke, nego i očevi te posvojitelji, odnosno svi oni koji su koristili porodiljni dopust.

Ilustracija: Unsplash

Mirovinska reforma donijela je i nekoliko dobrih stvari. Proširena su prava na rad umirovljenika, onima s najnižim mirovinama primanja su povećana 3,13 posto, a majke su dobile i šest mjeseci dodatka na radni staž po djetetu. Posljednje, nažalost, vrijedi samo za građane koji su u mirovinu otišli od 1. siječnja ove godine na dalje. To znači da majka koja se umirovila lani, pod posve jednakim uvjetima ima manju mirovinu od majke koja se umirovila ove godine.

Očevima se pravo priznaje za prvih šest mjeseci

Građani koji su ove godine otišli u mirovinu, a koristili su porodiljni dopust, dobivaju dodatnih pola godine radnog staža u mirovinskom izračunu, što im donosi oko dva posto veće mirovine.

Majka bonus dobiva ako je koristila rodiljni dopust koji traje prvih šest mjeseci djetetovog života, ili roditeljski, koji traje narednih šest mjeseci. Isto vrijedi za posvajateljice.  Očevi imaju pravo na bonus od šest mjeseci dodatnog staža ako su umjesto majki koristili pretežni dio rodiljnog dopusta, koji traje od 70-tog dana života djeteta, do navršenih šest mjeseci. Roditeljski dopust može biti korišten bilo kad do navršene osme godine djetetova života – pišu 24 sata.

Dodatni staž ne računa se kao uvjet za mirovinu

Otkrivamo: Majkama koje su se ranije umirovile može se priznati staž za djecu, evo kako!

Dodatak na mirovinu zbog porodiljnog dopusta donosi dodatnu godinu dana staža za dvoje djece, godinu i pol za troje, dvije godine za četvero… Međutim, dodatni staž računa se samo prilikom izračuna mirovine, ali ne i u godine staža kao uvjet za odlazak u mirovinu. To znači da građanin najprije mora steći zakonom propisane uvjete, a tek mu se nakon toga dodajte staž za svako dijete te na temelju toga računa mirovina.

Uvjet za odlazak u starosnu mirovinu u ovoj godini za žene je dob od 62 godine i četiri mjeseca, uz minimalnih 15 godina radnog staža. Za muškarce, dob je 65 godina. Muškarci u prijevremenu mirovinu idu sa 60 godina života i 35 staža, a žene ove godine mogu to učiniti sa 57 godina i četiri mjeseca života i 32 godine i četiri mjeseca radnog staža. Pravo na punu starosnu mirovinu stječe građanin kada napuni 60 godina života i 41 godinu staža, ali bez onog beneficiranog.

Šest tisuća umirovljenika dobilo dodatak na mirovinu zbog djece
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap