Selak Raspudić predložila osnivanje pravobranitelja za starije osobe

Ana Kanazir
20. travnja 2023.
Novosti
A- A+

Marija Selak Raspudić, zastupnica Mosta je predložila osnivanje posebnog pravobranitelja za starije osobe ili osnivanje barem specijaliziranog odjela unutar pučkog pravobranitelja koji će se baviti problemom starijih osoba. Potrebu za ovime je vidjela nakon potresne fotografije iz Opće bolnice u Sisku.

Selak Raspudić

Marija Selak Raspudić | foto: Screenshot Youtube

Ipak, ovo nije prvi puta da se predlaže osnivanje navedene institucije. Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je za vrijeme svojeg mandata, točnije u svojem izbornom programu za predsjedničke izbore, predložila pravobranitelja za starije osobe, o čemu smo pisali ovdje. Godinu dana nakon nje je i Milan Bandić obećao isto, ali to se nije obistinilo. Možda bi sada ova ideja mogla zaživjeti.

Muškarac se drži rukama za glavu
Izvješće pučke pravobraniteljice: Starije osobe nailaze na brojne probleme, ali ima jedna dobra vijest

Selak Raspudić je nakon slučaja u Općoj bolnici Sisak, gdje su na jedan pokretni krevet stavljene dvije starije pacijentice, a o čemu smo pisali ovdje, predložila osnivanje pravobranitelja za starije osobe.

– U situaciji kad već imamo toliko pravobranitelja, Klub Mosta traži da se osnuje poseban branitelj za starije osobe ili barem specijaliziran odjel unutar institucije pučkog pravobranitelja, rekla je saborska zastupnica na sjednici, a prenosi Index.

Dodala je i kako fotografija koja je zgrozila javnost pokazuje kršenje dostojanstva i zaštite starijih osoba, a ona taj čin smatra nedopustivim. Ovo, ali i podaci o nasilju nad starijim osobama jasno pokazuju kako treba stati na kraj diskriminaciji i nasilju nad starijim osobama i ponuditi im bolju zaštitu prava, poručila je Selak Raspudić.

Kao što smo pisali u ovom tekstu, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter je rekla kako su slučajevi nasilja nad starijima porasli s 314 na 834, a jedan od veliki problema s kojim se susreću starije osobe je i zanemarivanje, o čemu smo pisali ovdje.

Selak Raspudić
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap