Katastrofalan prizor: U jednoj našoj bolnici su dvije starije pacijentice stavljene na isti krevet, evo što kaže ravnatelj

Ana Kanazir
19. travnja 2023.
Novosti
A- A+

U Općoj bolnici u Sisku je nastala nevjerojatna fotografija gdje na jednom pokretnom krevetu leže dvije starije ženske osobe. Ova fotografija je objavljena i na Facebook stranici Hitna uživo 194, gdje piše da je do ovoga došlo jer djelatnici hitnog prijema nemaju dovoljno ležećih mjesta pa onda stavljaju dvije pacijentice na isti ležaj. O cijelom slučaju se izjasnio i ravnatelj bolnice koji kaže da se radilo o kratkom periodu, ali i kako je ova situacija u tom trenutku bila neizbježna. Svoje je mišljenje dao i premijer Andrej Plenković.

Dobro je poznato kako uvjeti u zdravstvu nisu najbolji , a na to se žale liječnici, ali i medicinske sestre koje bi uskoro mogle u štrajk. Osim toga, svako malo se pojavi slučaj koji pokazuje da nešto nije u redu ni sa sustavom. Jedan takav je i ovaj u Općoj bolnici u Sisku na hitnom prijemu, gdje su na isti strečer (pokretni krevet koji služi za prebacivanje pacijenata) stavili dvije starije pacijentice.

– Dok saborska zastupnica Maja Grba Bujević obilazi OHBP po Hrvatskoj, te se naslikava s ravnateljima bolnica povodom proslava desetogodišnjica otvorenja, iz Siska nam dolazi slika gdje djelatnici hitnog prijema nemaju dovoljno ležećih mjesta te stavljaju dvije pacijentice na jedan strečer. Jako humano za 21 stoljeće! Hitni bolnički prijemi inače slove za rudnike zdravstvenog sustava! Podrška svim kolegama na OHBP u nadi da će vam saborska zastupnica Maja Grba-Bujević zajedno s vašim ravnateljima do iduće obljetnice osigurati KREVETE NA KAT?, napisano je u objavi stranice Hitna uživo 194.

‘Stavljene su na isti ležaj, ali na vrlo kratko’

Iz bolnice su ponudili i svoje objašnjenje situacije za novinarku Saru Kekuš za Dnevnik.hr. Rekli su kako se radilo o posebnom slučaju kada je u bilo više od 60 pacijenata u bolnici.

– U petak, u periodu od 13 do 15 sati bilo je više od 60 pacijenata, a od toga velik broj teških pacijenata koji su se morali pregledati, obaviti dijagnostičku obradu i hospitalizirati. U razmaku od oko sat vremena kolima HMP-a dovezene su tri teško bolesne osobe čije je stanje zahtijevalo reanimaciju i stavljanje na respirator u hitne boksove. Zbog nedostatka prostora u jednom su trenutku dvije ženske osobe bile smještene na istom ležaju, i to na vrlo kratko vrijeme, dok im nije osiguran adekvatan prostor. Zbog velikog broja kompleksnih pacijenata u periodu od 13 do 15 sati osobno sam, zajedno s glavnom medicinskom sestrom, došao u pomoć osoblju OHBP-a, rekao je ravnatelj OB Sisak, Tomislav Dujmenović za Dnevnik.hr.

Starija osoba u bolnici
Kakva sebičnost: Pacijentica (72) nekoliko puta ugasila uređaj za visoki protok kisika za ženu (79) jer joj je smetala buka

‘Trebalo je kupiti veći broj kreveta’

Dodao je kako je tijekom idućih sati situacija dovedena pod kontrolu, ali i kako je ova situacija bila neizbježna u tom trenutku.

– Uz sve navedeno, nazvao sam i ravnateljicu ZZHM-a da se bolesnici iz rubnih dijelova naše Županije odvezu u okolne bolnice i dao upute liječnicima internistima da nakon pregleda bolesnike pošalju u okolne bolnice koji imaju veći kapacitet. Tijekom idućih nekoliko sati situacija je dovedena pod kontrolu. Naš primarni cilj je zaštita zdravlja i života naših pacijenata i ovim putem iskazujem žaljenje ako je ovo bila neugodna situacija za pacijente, ali u tom trenutku je bila neizbježna kako bi se izbjegli puno ozbiljniji i neugodniji scenariji, objasnio je ravnatelj OB Sisak za Dnevnik.hr.

Ove su navode ravnatelja, na svojoj Facebook stranici komentirali i autori stranice Hitna uživo 194.

– Ne ravnatelju Dujmenoviću, to ne može i ne smije biti neizbježna situacija da dvije bolesne osobe budu na istom krevetu/ležaju/nosilima, već je bolnički prijem trebao kupiti veći broj kreveta od planiranog da budu spremni za povećani priljev pacijenata i da se ovakve situacije ne događaju niti u snovima. Pa ni u Alan Fordu se ovo ne može dogodit!, napisali su u komentarima.

Plenović dao svoje mišljenje o slučaju

Svoje je mišljenje o ovom groznom slučaju dao i premijer Andrej Plenković koji je na početku rekao kako nije u potpunosti upoznat sa slučajem, ali kako to baš nije normalno i da je siguran da je ravnatelj već reagirao.

– Ne trebate baš biti neki pametnjaković da znate da ne možete dozvoliti da dvije osobe spavaju u istome krevetu, rekao je novinarima, a prenosi Index.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap