Izvješće pučke pravobraniteljice: Starije osobe nailaze na brojne probleme, ali ima jedna dobra vijest

Ana Kanazir
17. travnja 2023.
Novosti
A- A+

Starije osobe često nailaze na razne probleme u društvu. Neki od njih su žrtve česte diskriminacije ili pak nasilja koje se najčešće događa u obitelji. Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter je rekla kako su slučajevi nasilja nad starijima porasli s 314 na 834, a ovo je samo jedan od podataka koji se pronašao u Izvješću pučke pravobraniteljice o stanju ljudskih prava za prošlu godinu.

Muškarac se drži rukama za glavu

Nasilje nad starijima | Ilustracija: Pixabay

U ovom se izvješću nalazi analiza i ocjena stanja ljudskih prava u Hrvatskoj, kao i svakodnevni problemi građana. Uz nasilje, pokazalo se kako se stariji tako susreću i s raznim izazovima u zdravstvu. Ovdje su problem duge liste čekanja zbog manjka liječnika koji rade, pa neki moraju na pregled čekati i više godina, što je onda najčešće prekasno. Još jedan problem je i loša komunikacija liječnika i pacijenta.

Crno-bijela fotografija umirovljenice koja se drži rukama za glavu
Zanemarivanje starijih osoba: 'Teško se odluče javiti za pomoć jer im je neugodno priznati da su žrtve članova obitelji'

Izazovi za starije osobe su različiti

Kao što smo pisali ovdje, starije osobe se suočavaju s brojnim izazovima, od kojih je onaj najvažniji odlazak u mirovinu. Odjednom se sve mijenja, a neki se zbog toga neće znati nositi sa svim tim promjenama pa mogu upasti i u depresiju. Kako smo u ovom tekstu saznali iz centra za psihološko savjetovanje, depresija je vrlo ozbiljna pojava kod starijih osoba, a ozdravljenje od depresije je dugo putovanje, koje zahtjeva trud i vrijeme.

S druge se strane, smatra se kako su stariji slabiji pa ih se i nerijetko zanemaruje, dok su i česti slučajeva nasilja nad starijima. Upravo nam je ravnateljica Doma za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji Duga, Željka Barić otkrila kako su najčešći počinitelji zlostavljanja suprug, sin i kćer. Zanemarivanje starijih osoba obuhvaća više radnji, pri čemu stariji većinom trpe nasilje jer misle da ne zaslužuju bolje, a više o tome smo pisali ovdje.

Voditeljica pravnog savjetovališta Sindikata umirovljenika Hrvatske, Štefica Salaj je rekla kako sve više dobivaju pozive starijih osoba koje su zanemarivane ili zlostavljane.

– Dobivam sve više poziva ljudi koji su uznemireni, zbunjeni, uplašeni više nego prije. Sve češće čujem rečenicu: ‘Došao sam do zida, ne znam što da radim.’ Šaljemo im poruku da slobodno odluče što će sa svojom imovinom, rekla je Salaj u prilogu Marine Brcković za RTL Danas.

Veliki problemi su i u zdravstvu

Još jedan problem koji muči starije osobe je zdravstvo. Točnije, preduge liste čekanja na preglede koji im mogu spasiti život. To potvrđuje i slučaj koji je spomenula pučka pravobraniteljica, a radi se o onkološkoj pacijentici koja je imala još dva mjeseca života, ali je slanje tkiva na analizu trajalo 44 dana.

U Izvješću se spominju i liste čekanja koje starijima samo otežavjau život. Tako se recimo prošle godine najdulje čekalo na ultrazvuk color doppler arterija i vena i to čak 325 dana, na ultrazvuk dojke se čekalo 271 dan, magnetsku rezonancu srca 237 dana, dok na ultrazvuk srca 233 dana.

Jednako tako je zaključeno da je siromaštvo u porastu, a veliki problem su i ugovori o uzdržavanju koje bi, prema pučkoj pravobraniteljici, trebalo drugačije nazvati, ali i ograničiti broj ugovora koji jedna osoba može potpisati. Više o ugovorima o uzdržavanju smo pisali ovdje.

Ipak, postoji jedna dobra vijest, a to je da se prema istraživanju pučke pravobraniteljice pokazuje da su se predrasude prema starijima smanjile u odnosu na 2016. godinu, ali one su u društvu i dalje prisutne.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap