Šefica HRMOD-a: “Mirovine iz II. stupa su garantirane bez obzira na stanje na financijskom tržištu”

Josip Mihaljević
28. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Od siječnja ove godine Hrvatska je dobila drugo mirovinsko osiguravajuće društvo na tržištu koje se bavi isplatom mirovina iz II. i III. mirovinskog stupa. Državni HRMOD poprilično je optimističan oko svojih šansi na tržištu, a kažu da će građanima nuditi konkurentniju i bržu uslugu s manjim naknadama.

novac

Foto: Unsplash

HZMO je prošle godine osnovao, a od ove godine na tržištu radi HRMOD. Radi se o mirovinskom osiguravajućem društvu (MOD) kojem je glavni posao isplata mirovina korisnicima II. i III. mirovinskog stupa.

Sve do ove godine tim se poslom bavilo samo Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD), no kako se u narednom periodu očekuje sve veći broj umirovljenika s mirovinom iz drugog stupa tržište je bilo zrelo za konkurenciju.

Predsjednica Uprave HRMOD-a Renata Gecan Milek za mojevrijeme.hr progovorila je o tomu što nude budućim umirovljenicima:

“Mirovinska reforma započela je 2002. godine te je drugi mirovinski stup relativno mlad i tek sada su krenule prve značajnije isplate mirovina. Prema našim preliminarnim projekcijama, razdoblje u kojem će sve veći broj članova obveznih mirovinskih fondova odlučivati za kombiniranu mirovinu tek dolazi”, kazala je Gecan Milek za Moje Vrijeme.

U Hrvatskoj tek nešto više od 11 tisuća korisnika

Prema podacima Hanfe za travanj ove godine, u Hrvatskoj je 11.237 korisnika u dva spomenuta mirovinska osiguravajuća društva. Otprilike pola ih prima ušteđevinu iz III. stupa, no za očekivati je da će ih II. stup u narednom periodu prestići.

U veljači ove godine HRMOD je isplatio prve mirovine. Građani koji odlaze u mirovinu imaju pregršt izbora – osim toga što će birati žele li uopće primati dvostupnu mirovinu, morat će odabrati koje mirovinsko osiguravajuće društvo će im mirovinu isplaćivati, a kada odaberu i to, morat će birati i model isplate.

pare
HRMOD: Imat ćemo povoljnije izračune mirovina, ljubazni smo, dostupni i profesionalni

“HRMOD nudi različite oblike isplate mirovine uz mogućnost izbora zajamčenog razdoblja u trajanju od 5 do 30 godina tijekom kojeg se mirovina nastavlja isplaćivati ugovorom određenim nasljednicima.

Uključivanje HRMOD-a na tržište donosi konkurentniju ponudu mirovinskih programa, smanjenje naknada i druge komparativne prednosti koje omogućava pojava konkurencije na tržištu isplate obveznih i dobrovoljnih mirovina”, poručuju iz HRMOD-a.

HRMOD želi postati lider sektora isplate mirovina

U HRMOD-u su poprilično optimistični oko svojih šansi na tržištu. Kao svoju prednost ističu inovacije, znanja i dugoročno održive mirovine za svoje korisnike:

banka novac bankomat
HZMO-ovo mirovinsko osiguravajuće društvo isplatilo prve mirovine: "Planiramo privući polovinu budućih umirovljenika"

“Konkurentni programi, brža usluga, briga za korisnike, društvena odgovornost kroz podizanje financijske pismenosti budućih korisnika mirovina prilike su Društva da se na tržištu etablira kao lider”, poručila je predsjednica Uprave Gecan Milek.

Kada se donosila mirovinska reforma tijekom mandata ministra Pavića, u jednom trenutku se činilo da će reforma “ubiti” drugi stup. No, onda se korisnicima ipak omogućio proporcionalni dodatak na mirovinu iz prvog stupa u visini od 20,25 posto, a otprilike 40 posto ljudi koji se umirovljuje ovih dana uzima dvostupnu mirovinu.

Zakon nalaže da je MOD ugovorom o mirovini korisniku doživotno dužan isplaćivati mirovinu koja se usklađuje.

“Kako bi osiguralo dovoljnost sredstava za isplatu svake ugovorene mirovine, MOD povjerena mu sredstva ulaže u najboljem interesu korisnika mirovina. Rad MOD-a nadzire Hanfa, izravnim i neizravnim nadzorom, dok godišnje izvještaje revidiraju vanjski revizoru  skladu s podzakonskim aktima i zakonom o reviziji”, objašnjava Gecan Milek.

Što se događa ako neka žešća ekonomska kriza pomete planove? I u tom slučaju MOD mora isplatiti mirovine svakom korisniku:

“Ugovoreni iznosi mirovina su garantirani te u slučaju da akumulirana dobit nije dovoljna, mirovinsko osiguravajuće društvo dužno je svojim kapitalom nadoknaditi nastalu razliku”,  zaključuje šefica HRMOD-a Renata Gecan Milek.

 

Šefica HRMOD-a: “Mirovine iz II. stupa su garantirane bez obzira na stanje na financijskom tržištu”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap