HZMO-ovo mirovinsko osiguravajuće društvo isplatilo prve mirovine: “Planiramo privući polovinu budućih umirovljenika”

Josip Mihaljević
8. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Kako bi se nekom isplatila mirovina temeljem individualne kapitalizirane štednje (drugi i treći mirovinski stup), novac mora ići kroz nešto što zovemo ‘mirovinsko osiguravajuće društvo’. U Hrvatskoj je do nedavno postojalo samo jedno (Raiffeisen R-MOD), a HZMO je osnovao HRMOD koji je u siječnju isplatilo prve mirovine građanima.

banka novac bankomat

Foto: Unsplash

Kako bi se isplatile mirovine iz drugog (obaveznog) i trećeg (dobrovoljnog) mirovinskog stupa individualne kapitalizirane štednje, novac mora proći kroz nešto što zovemo ‘mirovinsko osiguravajuće društvo’. Mirovinska osiguravajuća društva umirovljenicima u trenutku umirovljenja nude više opcija isplate mirovine, a građani se potom odabiru koji model isplate žele.

Do nedavno je u Hrvatskoj postojalo samo jedno mirovinsko osiguravajuće društvo koje je isplaćivalo mirovine iz drugog i trećeg mirovinskog stupa (RMOD). A onda je država, radi “konkurentnosti tržišta”, odlučila osnovati svoje. Tako je HZMO u 2019. donio rješenje o osnivanju vlastitog mirovinskog društva, a sredinom 2020. godine stiglo je odobrenje za rad od regulatora HANFA-e.

Danas se domaće mirovinsko društvo naziva HRMOD pohvalilo s isplatom prvih mirovina.

“Mi smo siguran i pouzdan partner za isplatu mirovine”

Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo otvorilo je svoja vrata 4. siječnja i građanima isplatilo prve mirovine, navode u priopćenju. HRMOD se bavi isplatom obveznih i dobrovoljnih mirovina temeljem individualne kapitalizirane štednje građana u mirovinskim fondovima. Osnivač prvog hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Navode kako u godinama koje dolaze očekuju sve veći broj građana koji će primati kombinirane, dvostupne mirovine koje isplaćuju HZMO i mirovinska osiguravajuća društva. Uključivanjem HRMOD-a na tržište isplate mirovina, građani dobivaju mogućnost izbora u trenutku ostvarivanja prava na mirovinu temeljem individualne štednje u obveznom i dobrovoljnom mirovinskom fondu. Konkurencija na tržištu pozitivno će utjecati na kvalitetniju ponudu mirovinskih programa i smanjenje naknada, te u konačnici bolju uslugu za sve građane.

hzmo
Šefica "domaćeg" mirovinskog društva: "Imat ćemo niže naknade, a mirovine će biti veće"

“U naredne tri godine radit ćemo na razvoju poslovanja, a u četvrtoj godini možemo očekivati poslovanje s dobiti. U naše društvo planiramo privući polovinu budućih umirovljenika koji se odluče za kombiniranu mirovinu, koju će do 2025. godine primati više od 20.000 građana. Govoreći o brojkama, ovdje se okvirno radi o 2,2 milijarde kuna ušteđenih u mirovinskim fondovima i prenesenih u mirovinsko osiguravajuće društvo. Sklapanjem ugovora o mirovini s nama, građani će donijeti dobru odluku te odabrati sigurnog i pouzdanog partnera za isplatu mirovine”, poručila je Renata Gecan Milek, predsjednica Uprave HRMOD-a.

HZMO-ovo mirovinsko osiguravajuće društvo isplatilo prve mirovine: “Planiramo privući polovinu budućih umirovljenika”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap