Savjeti 90-godišnjaka i stručnjaka: Kako ostvariti nova prijateljstva u starijoj dobi?

Josip Mihaljević
27. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

91-godišnji Donn Trenner procjenjuje da je dvije trećine njegovih prijatelja napustilo ovaj svijet, ali se ne predaje. Prijateljstvo i bliski društveni odnosi s ljudima igraju ključnu ulogu u zdravlju, pogotovo među starijim ljudima. Stručnjaci idu toliko daleko da naglašavaju kako su samoća i izolacija jednako štetni za zdravlje poput pušenja!

Foto: Pixabay

Kako jedna generacija stari, putem će izgubiti nekoliko dragih ljudi i bit će primorani baciti se na obeshrabljujući zadatak nalaženja novih prijatelja.

Prijateljstvo u starijoj dobi igra ključnu ulogu u zdravlju pojedinca. Društveno izolirani ljudima prijete veliki zdravstveni rizici koji su usporedivi s onima koje imaju dugogodišnji pušači. Uz to, smrtna stopa usamljenih čak je dva puta veća od pretilih osoba, piše theepochtimes.com.

Generacija tzv. baby boomera (rođeni između ’45.-64′.), gledajući globalno, dijeli neke karakteristike. Na primjer, krasi ih karakteristika neovisnosti, što znači da se ne oslanjaju na tuđu pomoć i generalno se dobro snalaze u društvenoj razdvojenosti. Doktorica Laura Carsten, direktorica Stanfordovog centra za dugovječnost, i sama pripada ovoj generaciji:

“Praksa razdvojenosti znači da će nam biti puno teže pronaći nove prijatelje”, istaknula je.

Donn zna da se u prijateljstvo mora ulagati

91-godišnji Donn Trenner zna točno kako se osjeća. Za Novu godinu 2017., pokušao je kontaktirati prijateljicu Rose Marie, bivšu glumicu koja se pojavila u nekoliko Hollywoodskih filmova u 60-im godinama prošlog stoljeća. Prije više od četiri desetljeća, njih dvoje su putovali svijetom, a često su znali nastupati u domovima za starije. On je svirao klavir, a Rose bi pjevala. Vijest da je Rose umrla duboko ga je protresla.

Iako se prijatelji ne mogu doslovno zamijeniti, Trenner kaže kako ga ništa neće zaustaviti u naumu da pronađe nova prijateljstva. Iz tog razloga svakog ponedjeljka, kao što je to radio većinu života, svira klavir u jednom jazz orkestru. Posljednjih 19 godina on im je bio glazbeni dirigent. Kad netko ne može doći na nastup, Trenner poseže u svoju knjižicu kontakata i mora naći zamijenu. Redovito održava odnose sa svim živućim prijateljima, ali i upoznaje nove ljude – uglavnom glazbenike koji su 40 godina mlađi od njega.

Dvaput se razveo i u dobrim je odnosima s obje bivše žene. Nedavno je otišao na 90. rođendansku proslavu kod prijatelja s kojim se nije vidio 70 godina, a čuju se gotovo svaki dan. Upoznali su se kao 18-godišnjaci dok su služili vojsku.

“Prijateljstva ne smijemo shvaćati zdravo za gotovo… morate ulagati u njih”, kaže mudri Trenner.

Lucille ima tajni recept za prijatelje: Glazba, osmijeh i aktivan život

Sličnog mišljenja je i 91-godišnja Lucille Simons iz Lakelanda koja je također kroz život izgubila najbliže prijatelje, muža i kćer. Iako je njezin suprug došao iz velike obitelji od trinaestoro djece, njegovi braća i sestre su uglavnom nestali.

“Postoji samo jedan živi brat i ja s njim danas večeram”, ispričala je.

Prije pet godina, Simmons je napustila svoj rodni Ohio kako bi se preselila sa sinom i njegoovm suprugom. Morala je naučiti kako se ponovno družiti, budući da na novoj lokaciji, osim obitelji, nije imala nikog “svog”. Počela je izlaziti na edukacijske tribine i na bingo večeri. Na jednoj nagradnoj igri osvojila je mali autić za golf s kojim se često vozi po susjedstvu. To ju je, kaže, učinilo prepoznatljivom, a voli prilaziti drugim umirovljenicima i provozati ih u autiću.

Njena formula za stvaranje prijatelja zvuči jednostavno, ali zahtjeva puno truda: glazba, smijeh i aktivan život. Gdje god ode, trudi se upoznati ljude i ne želi da to ostane na pukoj formalnosti.

Stručnjaci: Svatko mora pronaći metodu koja njemu odgovara

Stručnjaci kažu kako i Donn i Lucille rade pravu stvar. Nije dovoljno deklarativno biti “otvoren” novim prijateljstvima, već ih stalno stvarati i pronalaziti nove načine kako ih potražiti.

Prava prijateljstva u bilo kojoj dobi obično zahtijevaju redovite sastanke, kaže Andrea Bonior, autorica knjige koja služi kao vodič za odabir i zadržavanje prijatelja u svom životu. Savjetuje starijima da se pridruže grupnim aktivnostima, poput vježbi ili kluba knjige.

Seniorima predlaže da se uključe u “altruističko ponašanje” poput volontiranja u pučkim kuhinjama ili skloništu za životinje.

“Prijateljstva se ne događaju u vakuumu. Kada ste zadnji put sjeli na kavu i sprijateljili se s nekim strancem? To se rijetko događa”, istaknula je.

Ravnatelj Stanfordovog centra ima možda najbolji savjet za seniore: povratak u školu može biti jedan od najuspješnijih načina da starija osoba stvori novog prijatelja. Također, preporučuje im da prihvate društvene medije. Ne samo da možete pronaći davno izgubljene prijatelje, možete ostati u kontaktu sa širom obitelji, unucima i nećacima.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap