Sastanak u Ministarstvu zdravstva: ‘Nije rečeno ništa novo, prosvjed je na Markovom trgu’

Ana Kanazir
17. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Danas su u Ministarstvu zdravstva na sastanku s ministrom Berošem bile liječničke udruge. Sastanak je održan na poziv Ministarstva nakon najavljenog prosvjeda liječnika. Ministar Beroš je htio situaciju riješiti razgovorom, ali kako kažu iz udruga i Hrvatske liječničke komore, male su šanse za otkazivanje prosvjeda na Markovom trgu 18. ožujka.

beroš vili

Foto: Vili Beroš | Youtube screenshot

U nedavnoj anketi je 97 posto liječnika odgovorilo kako nije zadovoljno svojim radnopravnim statusom, dok njih 94 posto podržava jednu ili više prosvjednih aktivnosti. Kao što smo već pisali ovdje, upravo zato je i najavljen prosvjed za 18. ožujka. Ministar Beroš je htio izgladiti situaciju, ali predstavnici liječničkih udruga nisu dobili zadovoljavajuće odgovore.

Liječnici u kutama i medicinske sestre odlaze iz hodnika
Poznato je kada će se održati prosvjed liječnika: Oglasio se i ministar Beroš

‘Treba poboljšati uvjete rada’

Nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva, šef Komore Krešimir Luetić je dao izjavu za medije u kojoj je rekao kako nije rečeno ništa i kako će se prosvjed održati po planu.

– Ministarstvo nas je informiralo o aktivnostima vezano uz naše zahtjeve, konkretno nije rečeno ništa. Imamo određena obećanja i najave. Poučeni iskustvom od ranije, možemo vjerovati samo djelima, a ne riječima. Što se tiče prosvjeda, on ide 18. ožujka na Markovu trgu. To je sukus sastanka, rekao je Luetić.

Svoje dojmove je iznijela i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić, koja kaže da se nije saznalo ništa novo, ali i da nije zakazan drugi sastanak s ministrom. Ponovno je napomenula kako u Hrvatskoj nedostaje liječnika, ali i kako je 700 njih starijih od 60 godina. Više o tome smo pisali u ovom tekstu.

– Sustav se urušava, on nestaje i bez štrajka i bez prosvjeda. Nastojanje moje udruge jest da se sustav primarne zdravstvene zaštite spasi i održi. Nužno je poboljšati uvjete rada te primanja liječnika jer će za pet godina pola stanovništva Hrvatske ostati bez temeljnog liječnika, rekla je Ban Toskić.

Svoje je viđenje iznio i ministar Beroš

Ministar Beroš je rekao kako su izjednačeni koeficijenti užih specijalizacija i specijalizacija, kao i koeficijenti radnika u primarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti.

– Ne odgovara istini da sugovornici s druge strane nisu čuli ništa novo jer smo im danas vrlo detaljno opisali elemente iz nove uredbe o koeficijentima koje je otišlo u međuresorno savjetovanje. Ne znači da će kao takvo biti prihvaćeno, ali to je radni dokument koji je usuglašen i koji je njima nov. Radili smo na izjednačavanju različitih koeficijenata složenosti poslova tako da smo izjednačili koeficijente užih specijalizacija i specijalizacija, što je bio jedan od glavnih prigovora, izjednačili smo i koeficijente radnika u primarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti”, rekao je Beroš, a prenosi N1.

Dodao je i kako će ustrajati na izradi Zakona o radnopravnom statusu liječnika, ali i da će pokušati napraviti sve što je dogovoreno, a još je jednom ponovio geslo zdravstvene reforme da pacijenti moraju biti na prvom mjestu.

– Prosvjedi i štrajk su legitimno pravo, oni na neki način imaju svoje uzuse. Mi ćemo napraviti svoje, a to je pokušati iznjedriti dogovoreno, a na drugim suradnicima je na njihovom moralnom, ljudskom i stručnom usmjerenju da postupaju kako hoće. Ako su im namjera hrvatskih pacijenti, dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite onda vjerujem da će konstruktivno razgovarati dalje. Ako opcija bude neka druga, Bože moj, svakome će jednom njegova uloga doći na vidjela. Ova administracija nema fige u džepu, radi transparentno, bori se za pacijente i želi unaprijediti zdravstveni sustav, rekao je Beroš nakon sastanaka novinarima.

beroš vili
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap