Poznato je kada će se održati prosvjed liječnika: Oglasio se i ministar Beroš

Ana Kanazir
13. veljače 2023.
Zdravlje
A- A+

Nezadovoljstvo liječnika nije tajna, a svakim se danom ono dodatno produbljuje. Nedavno smo tako pisali o anketi u kojoj su liječnici mogli odabrati koju radnju žele poduzeti za bolje stanje u zdravstvu. Danas su na konferenciji za novinare Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika najavili prosvjed liječnika za 18. ožujka na Markovom trgu. Pozvali su građane da im se pridruže, a spomenuli su i štrajk.

lijecnici

Foto: Unsplash

U nedavnoj anketi, o kojoj smo pisali ovdje, sudjelovalo je više od 5.700 liječnika, a njih 97 posto je nezadovoljno svojim radnopravnim statusom, dok njih 94 posto podržava jednu ili više prosvjednih aktivnosti. Čini se kako su se sada odlučili za prosvjed. Prosvjed liječnika je najavljen za subotu, a pozvani su svi da se pridruže.

Pobuna u zdravstvu: Očekuje li se novi prosvjed liječnika ili će se sve smiriti na vrijeme?

Kap je prelila čašu

Rekli su kako je prosvjed prvi korak jer je kap prelila čašu, ali da su otvorene i sve druge opcije, pa i štrajk. Prosvjed je najavljen za 18. veljače na Markovom trgu.

– Sve ovisi o ministarstvu i vladi. Hoćemo li mi dalje u štrajk, to je legalna metoda sindikalne borbe. Ako će trebati, idemo i u štrajk. Neće nam biti prvi, rekli su na konferenciji za novinare.

Otkrili su i kako su konferenciju organizirali zbog općeg nezadovoljstva liječnika, dok su povod za prosvjed i nedavni rezultati ankete.

– Konferencija za medije organizira se zbog općeg nezadovoljstva liječnika stanjem u hrvatskom zdravstvu. Povod za konferenciju je nedavno provedena anketa kojoj se odazvalo 5700 liječnika iz cijele Hrvatske, od kojih je 97 posto iskazalo nezadovoljstvo svojim radnopravnim statusom, rekli su na konferenciji.

Iako je ministar zdravstva Vili Beroš pozvao na sastanak Hrvatsku liječničku komoru, oni se nisu odazvali jer smatraju da na sastanku treba sudjelovati svih pet udruga, a one nisu dobile poziv na sastanak.

Oglasio se i ministar Beroš

O cijelom slučaju je svoje mišljenje dao i ministar zdravstva. Spomenuo je dogovoreni sastanak 16. veljače, odnosno dan kasnije, a komentirao je i sazvanu konferenciju.

– Ako Hrvatsku liječničku komoru i njihove suradnike zovete na radni sastanak u Ministarstvo zdravstva za nekoliko dana, točnije u četvrtak, 16. veljače, koji je na njihovo traženje naknadno prebačen za petak, 17. veljače, a na istu temu se saziva konferencija za medije nekoliko dana prije toga, onda je ključno pitanje – ima li stvarne volje i želje za dijalogom u daljnjem zajedničkom traženju rješenja na izazove u zdravstvenom sustavu ili je riječ o nekim drugim motivima, rekao je Beroš uoči današnje konferencije i dodao kako slanje poruka putem medija ne može nadomjestiti izravni razgovor, navodi N1.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap