Šah, boćanje ili pikado: Koje su igre omiljene hrvatskim umirovljenicima?

Sponzorirani članak
28. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Kako smo već naučili iz filmova, Bingo je izuzetno omiljen među umirovljenicima u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova jednostavna igra ne zahtjeva previše razmišljanja, a istodobno pruža priliku za druženje i potiče osjećaj zajedništva. Bingo sale tako su česta mjesta okupljanja starijih osoba – prostor gdje se sklapaju prijateljstva i uživa u uzbudljivom natjecanju.

Foto: Daniela Kalwarowskyj (Unsplash)

Popularnost igara poput binga među umirovljenicima proizlazi iz nekoliko razloga. Igre pružaju mentalnu stimulaciju, smanjuju osjećaj usamljenosti i dosade, a nude priliku za stvaranje socijalnih veza. Za mnoge umirovljenike, ovo je važan vid rekreacije te ih održavaju aktivnima i angažiranima. Imajući to u vidu, koje su igre zanimljive našim umirovljenicima?

Šah, domino, jamb i remi

Ove igre pružaju raznovrsnu mentalnu stimulaciju, razvijaju strategijsko razmišljanje i poboljšavaju pamćenje. Šah je posebno popularan među umirovljenicima zbog svoje kompleksnosti i izazovne prirode. Uz to, dobar dio umirovljeničkih domova ima šahovske klubove koji organiziraju turnire i druženja, a umirovljenike često možemo vidjeti i u parkovima kako sjede za šahovskom tablom. Domine su još jedna popularna igra. Jednostavna je za naučiti, ali pruža beskrajne mogućnosti kombiniranja. Domino turniri također su česti među umirovljenicima.

Dvije igre vrijedne spomena su jamb i remi. Jamb je zbog svoje jednostavnosti, gdje vam trebaju jedino kockice i papir, popularan čak i među online casino entuzijastima. Remi je, s druge strane, igra gdje uz sreću trebate i malo vještine, pa je popularan zbog dinamične prirode, ali i društvenog elementa.

Boćanje, briškula i trešeta

Boćanje je sport duboko ukorijenjen u dalmatinskoj tradiciji, osobito među umirovljenicima. Suncem okupane obale Jadrana pružaju savršen ambijent za ovu igru. Mirisne borove šume, zvuk valova i debela hladovina stvaraju posebnu atmosferu u kojoj ovakav način rekreacije dolazi do punog izražaja. Za umirovljenike na dalmatinskom području, boćanje je više od igre – to je način života. Ono nudi zdravu dozu fizičke aktivnosti, društveni aspekt vezan za pripadnost ekipi i priliku da se uživa u ljepotama mediteranske obale. Snažan osjećaj zajednice u boćarskim klubovima osigurava prijateljstva i pruža osjećaj svrhe, posebno važan u kasnijoj životnoj dobi.

Od kartaških igri možemo izdvojiti briškulu i trešetu. Obje igre podjednako su popularne. Dok briškulu obično igraju dva igrača, trešeta se igra u parovima. Nemojte se iznenaditi ako čujete galamu i svađu – sve je to dio mediteranskog temperamenta koji dolazi do izražaja kada partije postanu dovoljno napete.

Balote i pikado

Balote, slično boćanju, zahtijevaju preciznost na otvorenom terenu gdje se teške kugle bacaju s ciljem približavanja manjoj meti. Ova igra privlači starije igrače jer im omogućuje druženje na svježem zraku. Pikado, s druge strane, često je popraćen ispijanjem pića i zdravom dozom natjecateljskog duha.

Pikado | Foto: Unsplash

Križaljke i zagonetke kao individualne aktivnosti

Križaljke i zagonetke vječno su omiljene aktivnosti među hrvatskim umirovljenicima. Ove mentalno stimulativne igre nude mogućnost testiranja znanja, vježbanja mozga i proširenja vokabulara. Bilo da se rješavaju klasične skandinavke iz novina ili se udruže snage s prijateljima na nečemu izazovnijem, zagonetke pružaju umirovljenicima odličan način da bruse oštroumnost. Ponekad zabavne, ponekad frustrirajuće, križaljke i zagonetke pripadnicima treće dobi pružaju priliku da izazovu sebe, iskoriste svoje sposobnosti i čak nauče nešto novo.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap