Evo što će se događati s besplatnim dopunskim osiguranjem u idućih 40 dana

Josip Mihaljević
22. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Vlada je prihvatila prijedlog zakona kojim će se prihodovni cenzusi za besplatno dopunsko osiguranje značajno povećati na 2.000 kuna za člana obitelji i 2.500 kuna za samce. Odgodili su planirani datum stupanja na snagu kako bi uštedjeli par milijuna kuna na siromasima.

maric beros

Foto: Vili Beroš, Zdravko Marić | Youtube screenshot

Vlada je na jučerašnjoj sjednici saborskoj većini predložila da izglasa izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju koje je predložio Silvano Hrelja. Suština priče je da će prihodovni cenzusi koji danas iznose 1.600,12 kuna za člana obitelji povećati na 2.000 kuna, a za samca s 2.047,20 na 2.500 kuna.

29,99 kn
3,98 €
prije:
49,99 kn
6,63 €
Uštedite

Kraš čokoladni deserti

Životinjsko carstvo, lizli, bananko ili tortica
2,49 kn
0,33 €
prije:
3,69 kn
0,49 €
Ne propustitre

Krauthaker Graševina

Bijelo vrhunsko vino 0,75 l
59,99 kn
7,96 €
prije:
84,99 kn
11,28 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450

Ideja je bila da zakonske promjene stupe na snagu 1. studenog, a vlada je predložila amandman koji će cijelu stvar odgoditi za mjesec dana pa se veći cenzusi mogu očekivati tek od 1. prosinca 2021. godine. Evo zašto je to bitno.

Cenzusi se usklađuju, a u idućem mjesecu ide najbesmislenije usklađivanje u povijesti

Prihodovni cenzusi za besplatno dopunsko osiguranje nisu povećani punih 15 godina, sve do svibnja prošle godine. U tih 15 godina umirovljenici bi zbog usklađivanja mirovina od nekoliko desetaka kuna ispadali iz sustava i, ako žele dopunsko osiguranje, morali su plaćati policu koja košta 70 kuna mjesečno.

Naporima Sindikata umirovljenika Hrvatske u svibnju prošle godine došlo je do zaista minimalnog pomaka gdje su cenzusi rasli za svega četrdesetak

umirovljenik dopunsko
Obrat oko besplatnog dopunskog osiguranja: Vlada odgađa stvar, žele izbjeći usklađivanje cenzusa

kuna. Vlada se tim potezom hvalila, isticala ga je kao dobar primjer suradnje s umirovljeničkim udrugama, no ispadanje siromašnih umirovljenika se nastavilo u idućim mjesecima.

Najvažnija stvar kod tih zakonskih izmjena bilo je ugrađivanje mehanizma usklađivanja cenzusa koji je vrlo sličan usklađivanju mirovina, ali se događa jednom godišnje. Prema današnjem zakonu, HZZO do 30. studenog svake godine mora uskladiti cenzuse. Prošlogodišnjim usklađivanjem cenzusi su dodatno narasli za četrdesetak kuna, povrh prvog povećanja od četrdesetak kuna.

U idućem mjesecu možemo očekivati apsolutno besmisleno usklađivanje trenutno niskih cenzusa koji će već u prosincu biti dosta veći od usklađivanja.

Pronađite logiku u objašnjenju vlade

Dakle, nekada do 30. studenog Upravno vijeće HZZO-a će donijeti odluku o usklađivanju cenzusa, a već prvog dana u prosincu to usklađivanje neće imati smisla jer zakonski prijedlog nalaže da će od 1. prosinca cenzusi iznositi 2.000 i 2.500 kuna.

Vlada je to objasnila ovako:

U prijevodu – predlaže se odgađanje stupanja zakona na snagu samo kako bi se moglo provesti besmisleno usklađivanje starih prihodovnih cenzusa prije nego što novi stupe na snagu. Uzročno-posljedična veza u ovom obrazloženju je izostala.

Izbjegnut idealan scenarij za umirovljenike

Besplatno dopunsko zdravstveno za više od 100 tisuća umirovljenika: Evo kako do njega

Kada smo napisali da će cenzusi rasti, autor zakonskih izmjena Silvano Hrelja nam je kazao kako će zakonske izmjene stupiti na snagu 1. studenog. To bi značilo da će HZZO usklađivanje provesti nad brojkama od 2.000 i 2.500 kuna, a ne na sadašnjim cenzusima.

Umirovljenici bi na taj način dobili još povoljnije cenzuse i više njih bi moglo koristiti pravo na besplatno dopunsko osiguranje, ali vlada je odlučila uštedjeti par milijuna kuna na usklađivanju koje tako i tako ne bi bilo ogromno. Ministar financija Zdravko Marić i ministar zdravstva Vili Beroš koji se muči s racionalizacijom troškova u zdravstvu odlučili su bez nekog posebnog razloga uštedjeti na siromašnima.

Doduše, novi cenzusi koji su predloženi doista predstavljaju značajno povećanje u odnosu na sadašnju situaciju. S predloženih 2.000 i 2.500 kuna predviđa se da će oko 120 tisuća građana, mahom umirovljenika, ponovno ostvariti pravo na besplatno dopunsko osiguranje.

Do usklađivanja bi svakako trebalo doći, ali kako piše u zakonu, novi cenzusi će biti usklađeni najkasnije do 30. studenog – iduće godine.

U prosincu zovite HZZO

Dakle, ako su vam prihodi manji od navedenih cenzusa, u prosincu se svakako obratite HZZO-u kako bi ugovorili policu dopunskog osiguranja na teret državnog proračuna. Iako ćete, po svemu sudeći, sami morati ugovarati police i odlaziti u HZZO, iz Zavoda su za Mirovina.hr poručili kako se već sada pripremaju da većinu posla oni obave automatski.

Više o tomu možete pročitati OVDJE i OVDJE.

Evo što će se događati s besplatnim dopunskim osiguranjem u idućih 40 dana
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap