Ruski umirovljenici bi prosvjedovali, ali zbog Svjetskog prvenstva je to gotovo nemoguće

Josip Mihaljević
20. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Medijski gledano, Rusija je zbog Svjetskog prvenstva centar svijeta. Predsjednik Vladimir Putin želi iskoristiti ovu priliku i pokazati kako je Rusija jedna normalna, demokratska zemlja u kojoj nema incidenata. Početkom 2018. najavili su podizanje dobne granice za ulazak u mirovinu što je uznemirilo starije stanovništvo. Oni bi prosvjedovali, a glavnu prepreka im je Svjetsko prvenstvo.

aleksej navaljni

Foto: Aleksej Navaljni | Youtube screenshot

Čovjek kojeg vidite na fotografiji je Aleksej Navaljni. U proteklih nekoliko godina nametnuo se kao glavna figura ruske oporbe, a kao takav predstavlja prijetnju nedodirljivom Putinu. Navaljni je nedavno, po tko zna koji put, ponovno pušten iz zatvora u kojem je bio zbog “ilegalnih” prosvjeda protiv Putinovog režima.

Rusi su početkom 2018. godine, kao i mnoge druge zemlje, najavile podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu. Muškarci će u mirovinu moći kad napune 65. godina, umjesto dosadašnjih 60., a žene sa 63., umjesto dosadašnjih 55 godina. Muškarci će se novom pravilu prilagoditi 2028. godine, a žene tek 2034., piše Jutarnji list.

To je izazvalo val nezadovoljstva među Rusima, a Alekseju Navaljniju dalo vjetar u leđa. Nakon što je odslužio kaznu od 30 dana zatvora, Navaljni je najavio prosvjede diljem zemlje, a zbog Svjetskog prvenstva mora djelovati u strogim pravilima.

Naime, od 25. svibnja do 25. srpnja u gradovima gdje se igra Svjetsko prvenstvo iznimno je teško dobiti dozvolu za bilo kakav prosvjed. Tako je odredio predsjednik Vladimir Putin. Prosvjedi se iznimno mogu organizirati u tim gradovima, ali ne u područjima gdje se očekuje da će se kretati navijači. Uz dozvolu za prosvjed lokalnih vlasti, prosvjednici će morati tražiti blagoslov i FSB-a, Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije.

Prosvjede je Navaljni javio u manjim provincijskim gradovima u kojima se ne igra prvenstvo, svjestan kako je za osobu poput njega gotovo nemoguće dobiti dozvolu za bilo kakav prosvjed.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap