Ruski umirovljenici bi prosvjedovali, ali zbog Svjetskog prvenstva je to gotovo nemoguće

Josip Mihaljević
20. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Medijski gledano, Rusija je zbog Svjetskog prvenstva centar svijeta. Predsjednik Vladimir Putin želi iskoristiti ovu priliku i pokazati kako je Rusija jedna normalna, demokratska zemlja u kojoj nema incidenata. Početkom 2018. najavili su podizanje dobne granice za ulazak u mirovinu što je uznemirilo starije stanovništvo. Oni bi prosvjedovali, a glavnu prepreka im je Svjetsko prvenstvo.

aleksej navaljni

Foto: Aleksej Navaljni | Youtube screenshot

Čovjek kojeg vidite na fotografiji je Aleksej Navaljni. U proteklih nekoliko godina nametnuo se kao glavna figura ruske oporbe, a kao takav predstavlja prijetnju nedodirljivom Putinu. Navaljni je nedavno, po tko zna koji put, ponovno pušten iz zatvora u kojem je bio zbog “ilegalnih” prosvjeda protiv Putinovog režima.

Rusi su početkom 2018. godine, kao i mnoge druge zemlje, najavile podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu. Muškarci će u mirovinu moći kad napune 65. godina, umjesto dosadašnjih 60., a žene sa 63., umjesto dosadašnjih 55 godina. Muškarci će se novom pravilu prilagoditi 2028. godine, a žene tek 2034., piše Jutarnji list.

To je izazvalo val nezadovoljstva među Rusima, a Alekseju Navaljniju dalo vjetar u leđa. Nakon što je odslužio kaznu od 30 dana zatvora, Navaljni je najavio prosvjede diljem zemlje, a zbog Svjetskog prvenstva mora djelovati u strogim pravilima.

Naime, od 25. svibnja do 25. srpnja u gradovima gdje se igra Svjetsko prvenstvo iznimno je teško dobiti dozvolu za bilo kakav prosvjed. Tako je odredio predsjednik Vladimir Putin. Prosvjedi se iznimno mogu organizirati u tim gradovima, ali ne u područjima gdje se očekuje da će se kretati navijači. Uz dozvolu za prosvjed lokalnih vlasti, prosvjednici će morati tražiti blagoslov i FSB-a, Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije.

Prosvjede je Navaljni javio u manjim provincijskim gradovima u kojima se ne igra prvenstvo, svjestan kako je za osobu poput njega gotovo nemoguće dobiti dozvolu za bilo kakav prosvjed.

Ruski umirovljenici bi prosvjedovali, ali zbog Svjetskog prvenstva je to gotovo nemoguće
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap