Referendum ’67 je previše’: Provjera potpisa je gotova, mirovinska reforma visi o koncu

Josip Mihaljević
28. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Referendumska inicijativa ’67 je previše’ ima razloga za slavlje. Čini se kako je Vlada obavila svoju provjeru valjanosti potpisa i kako su utvrdili da ih ima više nego dovoljno.

Foto: Sindikalna inicijativa “67 je previše”

Sindikati su nešto manje od 750 tisuća potpisa u Sabor odnijeli prije dva i pol mjeseca, a prema najnovijim informacijama imaju razloga za slavlje. Kako doznaje Telegram.hr, Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku su izvršili provjeru zaprimljenih potpisa.

Provjera potpisa uspješna, što dalje?

Sindikati poručili ministru: "Nećemo se sastati dok se ne raspiše referendum!"

Budući da je potpisa gotovo dvostruko više nego što je potrebno za raspisivanje referenduma, provjera je bila uspješna. Izvješće o obavljenom poslu moglo bi se već ovoga tjedna naći na sjednici Vlade, a proces će se vratiti u Sabor.

Dva scenarija se tada mogu dogoditi: Sabor bi odmah mogao donijeti odluku o raspisivanju referenduma ili će kako bi utvrdili valjanost referendumskog pitanja tražiti odgovor od Ustavnog suda. Saborski zastupnici HDZ-a su prije ljetne stanke dali naslutiti kako bi mogli učiniti ovo drugo, a tada bi Ustavni sud imao 30 dana da donese službenu odluku. Ako odluče da je referendumsko pitanje u skladu s Ustavom, idemo na referendum. Ako odluče da nije – referendum se neće održati, a sindikati su u tom slučaju najavili velike prosvjedne akcije.

Referendum u ‘nezgodno’ vrijeme

Krešimir Sever
Sever: Vlada odugovlači s provjerom potpisa, u rujnu očekujemo da odobri referendum!

Ovim tempom, referendum bi se mogao održati krajem godine. U isto vrijeme kada i predsjednički izbori. HDZ kao autor mirovinske reforme i dalje čvrsto stoji uz nju, a pokušaji novog ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića da sindikate uvuče u pregovore neslavno su propali.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se prema toj temi postaviti predsjednički kandidati, posebice Kolinda Grabar-Kitarović. Ako dođe do odugovlačenja s procesom, HDZ je opet u problemu.

Početkom 2020. godine Hrvatska će predsjedati Europskom unijom, a te godine se održavaju i parlamentarni izbori.

 

Referendum ’67 je previše’: Provjera potpisa je gotova, mirovinska reforma visi o koncu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap