Razmjena kovanica pošla po zlu: Osječanki nisu htjeli primiti hrpu lipa jer su – zahrđale

Milan Dalmacija
12. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Jednoj su Osječanki odbili razmjeniti skupljene lipe u eure jer su zahrđale. Nije se vidjelo na kojoj je strani kovanica glava, a na kojoj pismo. Kovanice su joj primili tek nakon što ih je očistila, no to nije jedini problem koji se može dogoditi građanima pri razmjeni kovanica kuna ili lipa u eure.

Preko 200 milijuna kuna za naknade | Pixabay

Preko 200 milijuna kuna za naknade | Pixabay

Iako je euro u Hrvatskoj službena valuta tek desetak dana, javljaju se brojni problemi. Od cijena koje su ponegdje skočile preko noći, do zamjene kuna u eure. Nakon što smo u FINA-i bili neugodno iznenađeni visinom naknade za razmjenu kovanica, o čemu više možete čitati ovdje, neugodnost je doživjela i osječka novinarka Danijela Mikola.

– Imam punu kutiju za cipele hrđom sje*anih kovanica od 50, 20, 10 i 5 lipa. Bile su u velikoj “kasici” u kojoj su kondenzirale. Nismo primjetili. Sada mi ni jedna institucija to ne želi primiti na zamjenu. Iako sada sve te kovanice idu na uništenje, iako se ove može prebrojati, ne žele ih uzeti…, požalila se Mikola na svome Facebook profilu.

Dosta se skupilo

Razmjena kovanica kuna u Fini nije dobra ideja: Evo i zašto

U toj se kutiji na kraju skupilo oko 270 kuna, odnosno 40 eura, što nije baš malo. Kovanice od 20 i 50 lipa uspjela je zamijeniti, no “žute banke” nisu davale nikakav sjaj. Zbog korozije na njima se nije vidjelo gdje je glava, a gdje pismo. Brojni su joj ljudi pomogli sa savjetima kako da “opere” novac. Na kraju je to učinila mješavinom octa, soli i sode bikarbone, piše Osijek express. Mi, pak, u ovom članku donosimo još nekoliko savjeta u slučaju da netko od naših čitatelja ima isti problem.

– Prala sam ih, izvadila iz otopine, osušila… Bila je to kutija koju sam jedva nosila do banke. Po mojoj skromnoj procjeni, a znam kada uzmem sina u naručje, ova kutija je bila oko 15 kilograma. Da sam ju morala nositi još koji metar, ne znam kako bih, priznala je Mikola.

Propali planovi

Ona i suprug su počeli ubacivati kovanice u veliki kanister za automat za vodu kad je njihov najmlađi sin imao dvije godine. Mislili su tu priručnu kasicu-prasicu otvoriti kad on postane punoljetan, no uvođenje eura je ubrzalo stvari. Unatoč tome što je kanistar detaljno osušen, a otvor za kovanice proširen, one su ipak zahrđale, što kroz prozirnu plastiku ipak nije bilo moguće vidjeti.

srebrni nakit
Znate li da u čišćenju srebra može pomoći i ketchup? Evo još nekoliko trikova

– Sve do tada nismo skužili da je kondenziralo dosta kovanica, jer ove izvana nisu nadrljale. Ne znam, možda je netko i od klinaca sipao sok, vodu, nemam pojma. Ali, eto, riješili smo to najzad – zaključila je Mikola.

Korisni savjeti

Vrijedi ponoviti da će se kovanice kuna moći mijenjati za eure do kraja ove godine u pošti, FINA-i ili u bankama. U pošti i u FINA-i naplaćuju naknadu za više od 100 predanih novčanica i kovanica. U FINA-i ona iznosi jedan cent, odnosno osam lipa po kovanici ili novčanici “viška”, dok je u pošti ona 1,5 posto od iznosa najmanjih apoena. U bankama se novac može zamijeniti bez naknade, kao i u HNB-u. Narodna će banka primati kovanice do 31. prosinca 2025. godine, a novčanice – trajno.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap