Pažljivo pogledajte: Ako imate ove kovanice od pet centi, možete se obogatiti

Ana Kanazir
7. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Od pojave eura, u optjecaju se nalaze brojne kovanice i novčanice iz raznih dijelova Europe. Neke od njih su vrlo vrijedne jer su rijetke. Takva je situacija i s malim kovanicama od pet centi koje se izdaju u Monaku i Vatikanu. Ipak, važno je napomenuti da bi kovanice trebale biti što bolje očuvane jer će onda i više vrijediti.

kovanice i novčanice eura

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Kovanice od pet centi su izuzetno male obujmom, a i vrijednost im je mala. Ipak, ako posjedujete određene kovanice ovih apoena, možete zaraditi dodatan novac.

novčanice eura u različitim apoenima
Krivotvorene novčanice u Hrvatskoj: Sve je više lažnih eura, a evo u kojim se apoenima pojavljuju

Radi se o tome da su ove kovanice napravljene u ograničenim serijama, a potrebno je obratiti pozornost i na godinu samih kovanica. Tako će kovanice od pet centi iz 2002., 2011. i 2013. godine iz Monaka imati veću vrijednost, točnije vrijedit će do 75 eura, dok će kovanice iz Vatikana iz 2002. godine vrijediti oko 40 eura po setu, navodi Fenix magazin.

Posjedujete li vrijednu kovanicu možete provjeriti i u katalogu kovanica koji se može pronaći na internetu ili u knjižnicama. Osim toga, treba se paziti i krivotvorenih kovanica i novčanica koje su sve češće u optjecaju, a o čemu smo pisali ovdje.

kovanice i novčanice eura
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap