Zagrepčanki izvratili feninge umjesto centi: ‘A kaj bum sada s tim penezima?’

Jasmina Grgurić Zanze
5. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Zagrepčanka Katica dvaput je u svega nekoliko tjedana imala neugodno iskustvo s vraćanjem sitniša prilikom kupovine. Naime, umjesto centa podvaljeni su joj bosanskohercegovački feninzi. Vrijednost je upola manja, ali pitanje je umjesto kojih kovanica su joj vraćeni. Katica smatra da su joj feninge podvalili na tržnici, a pronašla joj ih je djelatnica u apoteci dok je plaćala račun. Svoju priču podijelila je kako bi pozvala građane na oprez.

euro kovanice

Euro kovanice | foto: Pixabay, vitaliy-m

Otkako je uveden euro, osim lažnih novčanica građane se vara i izvraćanjem sitniša u centima, što je prevara koju je lakše utvrditi, ali i mnogo teže dokazati. Upravo to se dogodilo starijoj Zagrepčanki Katici kojoj su tijekom kupovine umjesto centa izvratili bosanskohercegovačke feninge. I to dvaput u svega nekoliko tjedana. Vrijednost tih 20 feninga otprilike je 10 centi, ali je pitanje umjesto kojih eurokovanica su joj podvaljene ove, piše N1.

Pretpostavlja da su joj feninge podvalili na tržnici

novčanice eura u različitim apoenima
Krivotvorene novčanice u Hrvatskoj: Sve je više lažnih eura, a evo u kojim se apoenima pojavljuju

– Ljuta sam k’o ris. To su mi vratili sa sitnišima. Pružim ruku, ne gledam, spremim. Prvi puta sam te feninge našla prije tri tjedna kada sam bila u ljekarni. Nisam imala naočale pa sam ljekarnici pružila šaku sitniša, a ova mi veli da su tu i bosanski novci. I prijateljica jedna isto je tako dobila taj bosanski sitniš, ispričala je Katica za N1.

Pretpostavlja da su joj feninge podvalili na tržnici. Svjesna je da je teško dokazati prevaru, čak i namjeru, jer i onaj tko uzvrati takve kovanice može reći da su njemu također bile podvaljene, a da to nije uočio.

– Ja sam se u ljekarni jako začudila feninzima pa sam ljekarnicu pitala ‘a kaj bum sada s tim penezima’ na što mi je ona u šali rekla da ih promijenim u mjenjačnici. Sada ću gledati što mi vraćaju. Ovi feninzi su tamniji, ali su i centi iz drugih zemalja tamniji, no ne tako jako tamni, rekla je gospođa Katica.

‘Kontrolirajte novac, jer prave bedake od nas’

Kaže da inače ne bi pravila dramu oko toga, ali ovoga puta želi upozoriti druge da ne budu neoprezni poput nje.

– Ljudi, kontrolirajte uzvraćeni novac, jer prave bedake od nas, poručila je.

Na stranicama HNB-a piše kako sumnjivi novac odmah treba predati u najbližu policijsku postaju. Novčanice i kovanice za koje se sumnja da su krivotvoreni prosljeđuju se na tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku. Međutim, nema preciznih uputstava za prevare s nekrivotvorenim, a uzvraćenim kovanicama koje nisu službena valuta.

Kako prepoznati lažne eure, možete prema detaljnim uputama pogledati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap