Ravnatelj Doma za starije u Varaždinu: ‘Moramo podići cijene naših usluga jer više ovako ne možemo izdržati’

Ana Kanazir
15. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Nakon što je u lipnju Dom za starije i nemoćne osobe Đakovo podigao svoje cijene za 25 posto, čini se da će isto morati napraviti i Dom za starije Varaždin. Naime, kako je rekao ravnatelj Doma, Alen Runac, teško je izaći na kraj s konkurencijom, a teško je i konkurirati s plaćama i izdvajanjima za djelatnike. Svoje je mišljenje dao i varaždinski župan koji je predložio dva rješenja, a o svemu je još potrebno dodatno razgovarati.

Noge umirovljenika; Predbožićna priredba u Domu za starije Maksimir Papuče, šlape

Korisnici Doma za starije | Foto: Mirovina.hr

Mnogi domovi su ove godine podigli svoje cijene, a zadnji je to napravio Dom za starije Đakovo. Još jedan Dom je na pragu podizanja cijene, a više o tome je rekao sam ravnatelj. Kako kaže, cijene nisu podizali dvije godine, ali sada će to, izgleda, napraviti.

Zgrada Doma za starije i nemoćne osobe u Varaždinu
Varaždinska županija priskočila u pomoć: Povećanja cijena u Domu za starije neće biti

Teško je izaći na kraj s konkurencijom

Dom za starije Varaždin ima uvjerljivo najniže cijene u Hrvatskoj, barem kako tvrdi ravnatelj ovoga doma. Kaže i kako su privatni domovi i do 250 posto skuplji, a upravo je zato teško izaći na kraj s ovom konkurencijom, a ne može se konkurirati ni plaćama ni s ostalim izdvajanjima za djelatnike, piše varazdinske-vijesti.hr..

Kao što smo već pisali ovdje, u veljači je troškove za plaće zaposlenika podmirila Varaždinska županija, kao osnivač, a upravo zato i nije bilo potrebe za poskupljenjem usluga. Ipak, sada je situacija nešto drugačija.

Postoje dva moguća rješenja

– Ne možemo više izdržati na tržištu. Prošle godine županijski domovi u Hrvatskoj su digli cijene 50 posto. I mi smo prije dvije godine podigli cijenu, ali projekcije pokazuju da bi nam trebalo nekih 930.000 eura. Bili smo i kod ministra, ali već godinu i pol naše ministarstvo radi izračune i nikako da ih napravi, a mi nemamo vremena čekati. Moramo dići cijene korištenja naših usluga, jer više tako ne možemo izdržati, rekao je Runac na Županijskoj skupštini, a prenosi varazdinske-vijesti.hr.

O ovoj temi se izjasnio i župan Anđelko Stričak koji je rekao kako će se o cijeni još razgovarati. Njegova rješenja su održavanje sastanka i s upravnim vijećem i predstavnicima korisnika ili odobravanje novih 900.000 eura da se pokriju troškovi.

Copy link
Powered by Social Snap