Neki najavili poskupljenja, a neki svoj posao nazvali luksuznim: Hoće li poskupjeti frizeri i kozmetičari u Zagrebu?

Ana Kanazir
12. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

U posljednje vrijeme se sve češće priča o poskupljenjima u trgovinama, ali i o poskupljenjima usluga kao što su poskupljenja u frizerskim ili kozmetičkim salonima. Iako su mnogi mislili da su ova poskupljenja nastala kao posljedica uvođenja eura, iz Grupe vlasnika frizerskih salona su rekli kako je do poskupljenja došlo zbog rasta troškova poslovanja. S druge strane je predsjednica Ceha frizera i kozmetičara objasnila kako oni spadaju pod luksuzne djelatnosti, ali i kako nisu prijeka potreba. Mi smo odlučili provjeriti kakva je situacija u kozmetičkim i frizerskim salonima u Zagrebu.

Foto: Unsplash

Kao što smo pisali ovdje, poskupjeli su brojni artikli u trgovinama, najavljena su poskupljenja usluga, a čak su i telekomi najavili poskupljenja. Ipak, kao što smo saznali, nije sve tako crno. Mi smo odlučili provjeriti kakva je situacija u nekoliko kozmetičkih i frizerskih salona u Zagrebu i saznali smo hoće li povisiti svoje cijene. Iako smo očekivali kako će nam reći da će doći do poskupljenja, zapravo će skoro svi zadržati iste cijene.

1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Sve je više zabilježenih poskupljenja: 'Moraš dobro gledati račun i cijene, jer si u suprotnome u problemu'

Porast cijena zbog rasta troškova

O poskupljenjima u frizerskim salonima su se oglasili iz Grupe vlasnika frizerskih salona koji su u svojem priopćenju naveli kako je do promjena u cijenama došlo zbog rasta svih ulaznih troškova te su samim time i poskupljenja opravdana.

– Ažuriranje cijena u frizerskim salonima isključivo je provedeno zbog značajnog rasta svih ulaznih troškova kako bi mogli opstati na tržištu i isplaćivati plaće djelatnicima kojima je osnovica minimalne plaće u ovoj godini porasla za 12,52%, istaknuo je Ivica Pavlačić u ime neovisne grupe vlasnika frizerskih salona, a ujedno i vlasnik salona Merlinka s 13 zaposlenih, a dodao je i kako se digla nepravedna hajka na frizersku struku koja prije svega ne diže cijene nerazumno i nesavjesno.

Slično mišljenje ima i Denis Vidović, direktor Hairstyle News festivala, časopisa i web portala za frizere koji se zalaže za snižavanje stopa PDV-a za frizerske usluge.

– Usprkos vrijednosti koje generira u društvu, frizerska struka u Hrvatskoj je i dalje krajnje marginalizirana te je u nezavidnoj situaciji jer im s jedne strane rastu troškovi poslovanja, a s druge strane imaju jednu od najviših stopa PDV-a u Europi koja ne stimulira poslovni rast, a time ni razvoj struke. Dovoljno govori činjenica da je od ukupno 5.392 frizerska salona u prošloj godini njih 5,3% bilo u sustavu PDV-a. U frizerstvu je puno i rada na crno, a o tome nitko ne vodi brigu već se neopravdano prozivaju oni koji pokušavaju ispravno raditi, poručio je Vidović, a dodao je i kako je potrebno pomoći frizerskoj struci kroz snižavanje stope PDV-a za frizerske usluge, navodi N1.

Kozmetičari i frizeri nisu prijeka potreba

O svemu se nekoliko dana ranije oglasila i predsjednica Ceha frizera i kozmetičara Antonija Tretinjak koja je također rekla kako je do porasta cijene došlo zbog rasta ulaznih inputa.

– Mi spadamo u neke luksuzne djelatnosti. Ni frizeri ni kozmetičari nisu neka prijeka potreba pa ne vidim zašto se na nas digla pompa oko cijena. Postoje neke usluge koje je bitnije kontrolirati. Vidimo i da će lanci koji će ipak korigirati cijene, to učiniti tek 1. veljače, rekla je i dodala kako porast cijena nije vezan uz uvođenje eura, rekla je za N1.

– Troškovi poslovanja rastu, subvencije puno pomažu, ali cijena struje nije jedino što opterećuje poduzetnike. Može se jednostavno provjeriti koliko je neki materijal koštao prije mjesec dana, a koliko od 1. siječnja, rekla je.

Kozmetički saloni neće poskupjeti

Provjerili smo kakva je situacija i u kozmetičkim salonima u Zagrebu, a većina ne planira nikakva poskupljenja.

Iz kozmetičnog salona Suzana su nam rekli kako ne planiraju poskupjeti, a vlasnica salona nam je otkrila i kako se slaže s time kako su njihove usluge luksuz, ali je rekla kako je i odlazak na kavu luksuz.

– Ne planiramo poskupjeti. Neke cijene su i za koji cent smanjene, a u slučaju uzimanja više tretmana klijenti mogu dobiti i popust, rekla nam je vlasnica Suzana.

Iz kozmetičkog salona Ana su nam rekli kako imaju i poseban popust za umirovljenike.

– Nismo poskupjeli i ne planiramo. Imamo i popuste za umirovljenike za pedikuru koji za plaćanje u gotovini iznose 20 posto, dok je za plaćanje karticom ovaj popust 22 posto.

Iz pedikerskog salona Pedi-Prof su nam rekli kako nisu povećali svoje cijene, ali i kako ne planiraju nikakva poskupljenja, a iz Beuty studija Marta su nam također rekli kako neće poskupjeti.

Neki frizerski saloni su malo korigirali cijene

Provjerili smo i kakva je situacija u frizerskim salonima. Iz frizerskog salona Living Room su nam otkrili kako nisu puno povisili cijene, ali kako je ipak došle do male promjene.

– Nismo značajno povisili svoje cijene. Poskupjeli jesmo, ali zbog porasta troškova, a ne zbog uvođenja eura. Dobavljači su podignuli svoje cijene, a promijenili su se iznosi poreza i osnovice, rekli su nam iz ovog frizerskog salona.

Iz drugog frizerskog salona, DMD frizerskog salona su nam rekli kako su ostavili sve cijene iste i da će sve ostati kako je sada, dok god ide, a za kasnije će vidjeti. Iz frizerskog salona Hairtique su nam rekli da su zasada cijene iste i da se nisu mijenjale.

Popularno
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap