Raste nacionalna naknada za starije: ‘Radite to pred izbore, ali to nije dovoljno’

Jasmina Grgurić Zanze
5. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Nacionalna naknada za osobe starije od 65 godina koje ne primaju mirovinu povećava se od 1. siječnja sa 120 na 150 eura. Još važnije, povećava se i cenzus sa 120 na 300 eura po članu obitelji za ostvarivanje ovog prava, što će povećati broj korisnika. Ipak, oporba smatra da to nije dovoljno i da se izmjene događaju samo zbog nadolazećih izbora.

Foto: Unsplash

Saborski zastupnici prihvatili su danas povoljnije uvjete za dobivanje nacionalne naknade za starije osobe. Iznos naknade povećava se od 1. siječnja iduće godine sa 120 na 150 eura, o čemu smo pisali ovdje. Oporba smatra da to ipak nije dovoljno kako bi se jednoj od najranjivijh skupina u društvu osigurao dostojanstveniji život.

Naknada samo 22 eura manja od socijalne pomoći

Da bi nacionalnu naknadu trebalo usklađivati dvaput godišnje prema troškovima života, a ne samo jednom, smatra Davor Bernardić (SDP) koji indikativnim drži trenutak ovih izmjena pred parlamentarne izbore, a s njim se slažu i ostali oporbeni zastupnici.

– Starije osobe nisu marionete čija predstava počinje u predizborno vrijeme i kojima se može manipulirati na način da se kupuju njihovi glasovi, poručila je Mostova Marija Selak Raspudić.

umirovljenici
Nacionalna mirovina raste na 150 eura, cenzus do 300 eura po članu kućanstva

Da je naknada svega 22 eura manja od zajamčene minimalne naknade za najugroženiju skupinu građana, istaknula je Jelena Miloš iz Možemo, a čije razmišljanja dijeli i SDP-ova Martina Vlašić Iljkić.

Bolje išta, nego ništa, dodaje i nezavisni Damir Bajs koji upozorava da su potpuno podbacile Vladine procjene o broju korisnika nacionalne naknade, a koju je u listopadu ove godine primalo oko 7.000 korisnika. Nije se napravilo ono što se htjelo, predviđeno je bilo da pravo na naknadu ima do 50.000 osoba, istaknuo je zastupnik, tvrdeći da je HDZ zbog izbora odlučio olabaviti uvjete za dobivanje naknade.

Hrelja: Muž ima 299 eura mirovine, žena će dobiti 150

Silvano Hrelja rekao je da izmjene Zakona o nacionalnoj naknadi treba tumačiti u širem kontekstu.

– Doživljavate li ovu naknadu kao osobnu ili kao naknadu obitelji, pitao je oporbene kolege nezavisni Silvano Hrelja, rekavši da će u situaciji kada muž ima 299 eura mirovine, država supruzi bez drugih prihoda dati još 150 eura. Naravno, ista situacija vrijedi i da suprug ima mirovinu 599 eura, što je u dvočlanom kućanstvu manje od 300 eura po osobi.

– Je li to u redu? Hoćemo li usklađivati cenzuse ili naknadu?, pitao je Hrelja.

Vladajuća većina poručila je da se naknada povećava 24 posto i da to povećanje uopće nije za kritizirati.

Isplata putem pošte za starije u ruralnim sredinama

Nacionalna naknada se odnosi na osobe iznad 65 godina koje nisu stekle minimalne uvjete za mirovinu, dvije trećine su korisnice, a prosjek starosti je 73 godine, naveo je državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ivan Vidiš, dodajući kako se olakšavaju uvjeti za njezino dobivanje, što će povećati broj korisnika.

Razdoblje neprekidnog prebivališta u Hrvatskoj smanjuje se s 20 na 10 godina, prihodovni cenzus po članu kućanstva podiže se na 300 eura te omogućuje isplata putem pošte na zahtjev korisnika. Najmanji broj zahtjeva za dobivanjem nacionalne naknade podnesen je u županijama ruralnog karaktera, poput Ličko-senjske sa samo 92 zahtjeva, otkrio je Vidiš.

Kako bi se broj korisnika naknade povećao u županijama s malim brojem korisnika, a takve su i Međimurska i Dubrovačko-neretvanska, planiraju se medijske kampanje, najavio je državni tajnik.

Usklađivanje jednom godišnje prema rastu troškova

Pravo na nacionalnu naknadu po novom će imati i građani koji su u postupku za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenje ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, što dosada nije bio slučaj. Naknada će se nastaviti usklađivati jednom godišnje i to prema rastu troškova života, počevši od 1. siječnja 2025. godine.

Uvjet za ostvarivanje naknade je i da osoba nije zaposlena, da ne prima ni mirovinu ni socijalnu pomoć, premda sama može odlučiti u korist onog primanja koje joj je povoljnije. Također, korisnik ne može biti osoba smještena u domu prema propisima o socijalnoj skrbi.

Copy link
Powered by Social Snap