Nacionalna mirovina raste na 150 eura, cenzus do 300 eura po članu kućanstva

Jasmina Grgurić Zanze
16. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Nacionalna naknada za starije osobe raste sa 120 na 150 eura. Najvažnija promjena koju je danas prihvatila Vlada je sam cenzus za ostvarivanje ovog prava koje će po novom imati svi stariji od 65 godina koji nemaju mirovinu, a prihod po članu kućanstva im ne prelazi 300 eura. Zakonske izmjene trebale bi povećati broj korisnika u potrebi.

umirovljenici

Umirovljenici | Foto: Unsplash

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe. Novčana pomoć za starije od 65 godina koji ne primaju mirovinu uvedena je prije tri godine, ali nije ostvarila ciljeve.

Zbog prestrogih uvjeta ovu vrstu nacionalne mirovine trenutno prima tek 7.143 korisnika, što je trostruko manje od predviđenog 2020. godine. Nadolazeće izmjene je predstavio Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Cenzus 300 eura, naknada 150 eura…

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
U saborsku proceduru upućen prijedlog izmjena Zakona o nacionalnoj naknadi koji donosi velike i važne promjene

Kako bi što više građana ostvarilo pomoć, cenzus za ostvarivanje prava od 1. siječnja iduće godine podiže se na 300 eura, umjesto trenutnih 120, a sama naknada iznosit će 30 eura više nego sada, odnosno 150 eura.

Promjena je i da će se tražiti deset godina neprekidnog prebivališta prije podnošenja zahtjeva, umjesto sadašnjih 20. Pravo na nacionalnu naknadu po novom će imati i građani koji su u postupku za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenje ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, što dosada nije bio slučaj.

Isplata na adrese putem pošte, a ne samo preko računa

Novina je i da će isplata biti moguća i na adrese korisnika putem Hrvatske pošte, a ne samo na bankovne račune koje velik dio starijih građana nema, jer ne ostvaruju prihod, a često zbog starosti, nemoći i udaljenosti ni ne mogu do banke ili bankomata.

Naknada će se nastaviti usklađivati jednom godišnje i to prema rastu troškova života, počevši od 1. siječnja 2025. godine.

Ostali uvjeti za naknadu su, kao i dosad, da osoba starija od 65 godina ne prima mirovinu i nije zaposlena te da ne prima socijalnu pomoć, kao i da nije smještena u domu prema propisima o socijalnoj skrbi. Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da
se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine ili socijalne pomoći.

Copy link
Powered by Social Snap