Broj korisnika nacionalne naknade i dalje raste, evo kada kreće isplata

Ana Kanazir
13. lipnja 2024.
Mirovine
A- A+

Korisnika nacionalne naknade za starije osobe je iz mjeseca u mjesec sve više. U isplati za svibanj je 556 osoba više nego prošlog mjeseca, odnosno naknadu će dobiti 15.773 korisnika. Ova se brojka znatno povećala i u usporedbi s početkom godine, a sve zbog povoljnijih uvjeta za dobivanje naknade. Tako je cenzus za ostvarivanje ovog prava 300 eura po članu obitelji, dok je iznos nacionalne naknade 150 eura. Isplata nacionalne naknade za svibanj korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama počinje u ponedjeljak, 17. lipnja.

Stavljanje novčanica eura u novčanik

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Od početka godine su promijenjeni uvjeti za dobivanje nacionalne naknade za starije osobe pri čemu se promijenio sam iznos naknade, a promijenio se i cenzus za ostvarivanje prava. Rezultat je povećanje broja korisnika kojih u isplati za svibanj ima 556 osoba više nego prošlog mjeseca.

baka
Korisnika nacionalne naknade za starije sve više, evo kada kreće isplata u svibnju

Broj korisnika očekivano raste

U isplati za svibanj će nacionalnu naknadu dobiti ukupno 15.773 osoba. U usporedbi s prošlim mjesecom, radi se o 556 osoba više. S druge strane, početkom godine je ovu naknadu dobilo 7.278 korisnika, što znači da je u isplati za svibanj 8.495 osoba više.

Zanimljivo je kako i dalje ovu naknadu dobiva više žena nego muškaraca. Odnosno, 79,40 posto je žena i 20,60 posto muškaraca, što pokazuje da su žene upravo te koje u starosti žive bez vlastitih prihoda. Izmjenama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe ona od 1. siječnja iznosi 150 eura.

Kada imate pravo na naknadu?

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području Hrvatske u neprekidnom trajanju od deset godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, a to je osnovni uvjet. Uz to moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su da osoba nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, da njegov prihod i/ili prihod članova njegovog kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi iznos od 300 eura. To znači da ako, primjerice, suprug ima mirovinu do 600 eura, a supruga nema prihod, ona ostvaruje pravo na nacionalnu naknadu. Naime, na dva člana kućanstva toliki prihod po osobi ne prelazi 300 eura.

Jednako tako, korisnik nacionalne naknade ne može biti korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi, a ne smije mu biti ni priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi te ne smije imati sklopljen ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora.

stariji par
Supružnik ima do 599 eura mirovine, a vi nemate ništa? Dobit ćete 150 eura od države

Zahtjev se može podnijeti bilo kada

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Treba znati i kako se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada. On se predaje osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap