Rast cijena: U prosincu smo skuplje plaćali jaja, rižu i vino, a jeftinije maslac, voće i povrće

Jasmina Grgurić Zanze
10. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Cijene su u prosincu rasle 0,1 posto u odnosu na studeni, ali u odnosu na rujan proizvode i usluge plaćamo čak 6,9 posto skuplje. Na godišnjoj razini cijene su povećane 6,6 posto, pokazuju ovih dana objavljeni podaci Ministarstva gospodarstva i DZS-a. Tako više plaćamo jaja, rižu, smrznuti oslić i bijelo vino te neke proizvode za higijenu. S druge strane, pojeftinili su maslac, ulje, meso, voće i povrće.

kupovina seniori umirovljenici namirnice šoping

Umirovljenici paze što kupuju | Pexels

Mjesečno praćenje cijena u devet hrvatskih gradova u suradnji s Državnim zavodom za statistiku organizira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Košaricu čine 103 proizvoda, pri čemu 78 roba i 25 usluga. Svakog mjeseca prikuplja se oko 5.700 cijena na oko 800 prodajnih mjesta, uvijek istih proizvoda, istih količina na istim prodajnim mjestima, iz čega se kasnije formira prosječna cijena svakog pojedinog artikla.

Prosječne cijene u prosincu 2023. u odnosu na studeni povećane su za 0,1 %, a u odnosu na rujan za 6,9 posto. Na godišnjoj razini u odnosu na prosinac 2022. prosječne cijene povećane su za 6,6 posto, pokazuju ovih dana objavljeni podaci Ministarstva gospodarstva i DZS-a. Rast cijena je usporio, ali Hrvatska uz Estoniju ima najveću stopu inflacije među zemljama Europske unije, o čemu smo pisali ovdje.

Jaja poskupjela unatoč Vladinoj ograničenoj cijeni

Krešimir Sever: Većina umirovljenika na hranu troši 60 posto mirovine

– Analizirajući cijene košarice dolazimo do zaključka da je već od prvog kvartala 2023. godine došlo do smanjenja cijena ulja, mlijeka, jaja i mesa što se može pripisati Vladinim mjerama za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena. U srpnju je zbog sezonskog karaktera došlo i do smanjenja cijena povrća. Od rujna i listopada 2023. izraženo je smanjenje cijena kod još većeg broja proizvoda zahvaljujući Odluci o izravnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda u trgovini na malo Vlade od 18. rujna 2023. godine, kažu iz Ministarstva gospodarstva.

Porast cijena u prosincu u odnosu na studeni zabilježen je u devet skupina proizvoda i usluga košarice. Među njima su kokošja jaja čija je cijena porasla za 1,9 posto. U prosincu je za 10 komada jaja tako trebalo izdvojiti 2,69 eura. Ta cijena je u odnosu na rujan veća za 15,9 % kada je iznosila 2,32 eura. Ako promatramo na godišnjoj razini, cijena je smanjena za 5,9 %.  Podsjetimo, Vlada je cijenu jaja M veličine ograničila na 2,45 eura.

Bijelo vino i smrznuti oslić bili su skuplji u prosincu

Poskupjeli su i neki proizvodi za osobnu higijenu, za 1,4 posto u prosincu u odnosu na studeni. Cijena četkice za zube povećana je 3,9 %, kreme za lice za 3,4 %, gela za tuširanje za 1,1 % te cijena paste za zube u tubi za 0,8 %. Istovremeno je u ovoj skupini smanjena cijena tekućeg sapuna s pumpicom za 4,0 % i  cijena šampona za kosu za 0,8 % na mjesečnoj razini.

Alkoholna pića skuplja su za 1,2 %, pri čemu je došlo do porasta cijena bijelog vina za 1,5 %. Ugostiteljske usluge bilježe porast cijena za 1,1 %. Tako su porasle cijene porcije juhe za 1,4 %, porcije špageta za 1,2 %, porcije bečkog odreska s prilogom za 1,2 %, porcije pizze za 0,9 %, šalice kave espresso za 0,6 % te cijene 2 dl voćnog soka za 0,4 %.

Ribe i riblji proizvodi bilježe rast za 0,6 %. Pritom je smrznuti file oslića poskupio za 2,3 % dok je istovremeno smanjena cijena sardina u ulju bez dodataka za 3,4 % i tune bez dodataka u konzervi za 0,3 %.

Riža sve skuplja, a jeftinije plaćamo maslac i ulje

Cijene kruha i proizvod od žitarica porasle su za 0,5 %. Veće su cijene bijele riže za 3,1 % i kukuruznih pahuljica za 0,3 %.  Cijene krafni smanjene su za 1,4 %, pšeničnog brašna bijelog za 1,3 % i miješanog kruha za 0,6 %.

Kada je riječ o zdravlju, sirup za ublažavanje kašlja za odrasle skuplji je za 0,4 posto. Cijena tableta za snižavanje tjelesne temperature rasla je za 0,3 posto, a cijena stomatološke usluge čišćenja zubnog kamenca u privatnoj praksi za 0,3 %.

S druge strane, pojeftinila su ulja i masti i to za 4 posto u prosincu u odnosu na studeni. Cijena maslaca niža je za 6,3 %, a suncokretovog ulja za 1,4 %.

Cijene voća pale su za 3,2 posto, među kojima naranči za 14,4 % i limuna za 2,9 %, dok su cijene jabuka porasle za 4,2%, a cijene banana su porasle za 3,6 %.  Pale su i cijene mliječnih proizvoda. Cijena sirnog namaza bez dodataka snižena je za 2,6 %, polutvrdog sira za 2,2 %  i trajnog mlijeka za 1,0 %. Također, u prosincu su u odnosu na studeni pale cijene mesa i mesnih proizvoda te povrća.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap