Rast cijena usporio: Samo jedna europska zemlja ima nižu stopu inflacije od Hrvatske

Luka Kalac
1. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Objavljeni su najnoviji podaci o stopi inflacije u zemljama članicama Europske unije, među kojima je i Republika Hrvatska sa stopom od 4,8 posto. Među njima je, između ostalog, istaknuta godišnja i mjesečna stopa promjene. Poražavajuć podatak je taj što je samo Estonija imala veću stopu inflacije od naše zemlje.

Foto: Unsplash

Objavljena je prva procjena cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju koje su mjerene indeksom potrošačkih cijena. Riječ je o rastu inflacije od 4,1 posto na godišnjoj razini, točnije uspoređeni su podaci u siječnju 2024. godine i u istom mjesecu prošle godine. Potrebno je istaknuti kako su cijene, u odnosu na prosinac 2023., na mjesečnoj razini, niže za 0,4 posto.

Procjena inflacije za siječanj

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u siječnju 2024. u odnosu na siječanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 4,1%, dok su u odnosu na prosinac 2023. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku niže za 0,4%, prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Procijenjena godišnja stopa promjene za hranu, piće i duhan je 6,1 posto, za usluge 5,9 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 3,0 posto i za energiju -0,6 posto, prema glavnim komponentama indeksa. U rastu je stopa promjene na mjesečnoj razini procijenjena za komponente hrana, piće i duhan, za 1,1 posto i usluga za 0,7 posto. S druge strane, u padu je stopa procijenjena za komponente industrijski neprehrambenih proizvoda bez energije za 3,1 posto i energija za 0,6 posto, prema podacima Držvnog zavoda za statistiku. Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u siječnju 2024. bit će objavljeni 22. veljače.

Inflacija siječanj 2024.

Godišnji indeksi potrošačkih cijena od siječnja 2022. do siječnja 2024., stope promjene | Foto: DZS

Obvezni mirovinski fondovi i inflacija: Jedna kategorija je prošle godine podbacila

Podaci Eurostata

Sagledavajući podatke Eurostata, godišnja stopa inflacije u siječnju mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u Hrvatskoj je iznosila 4,8 posto. U odnosu na prosinac prošle godine, ona je na mjesečnoj razini pala za 0,3 posto.

Što se tiče inflacije u cjelokupnoj eurozoni, prosječna godišnja stopa inflacije u siječnju je bila 2,8 posto. Zanimljivo je da jedino Estonija, sa svojih pet posto, imala višu stopu inflacije od Hrvatske. Podatke po zemljama možete pogledati ispod:

Tablica stope inflacije za siječanj 2024. godine, prema podacima Eurostata

Stopa inflacije za siječanj 2024. godine | Foto: Eurostat / prc_hicp_manr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap