Raskol kod Hrelje: HSU Zadarske županije napustio stranku i prešao “konkurenciji”

Jasmina Grgurić
4. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika Zadarske županije, sa svim svojim organizacijama, gradskim i općinskim, napustila je HSU i prešla u suparničku Stranku umirovljenika (SU) Lazara Grujića. Nisu, kažu, zadovoljni jer se sve više gubi fokus na interese umirovljenika, njihova prava i potrebe. A smeta im i autoritarno vodstvo Silvana Hrelje kojega će uskoro na mjestu predsjednika zamijeniti jedan od trojice kandidata.

Hrelja i Žagar

Silvano Hrelja i Tomislav Žagar Foto: mirovina.hr

Na umirovljeničkoj političkoj i društvenoj sceni nema jedinstva. Stranke kojima je primarni cilj zastupati interese milijunske populacije starijih osoba u Hrvatskoj nisu se uspjele ujediniti ni na parlamentarnim izborima gdje su pojedinačno ostvarile poražavajuće rezultate. Zastupnika u saboru ima jedino HSU gdje će, nakon povlačenja Silvana Hrelje s predsjedničke pozicije, uskoro biti održani izbori za novog lidera stranke.

Prelazak cijele organizacije u suprotni tabor

HSU kandidati
Kandidat za šefa HSU-a: U Istri su me dočekala zatvorena vrata, već su donijeli odluku za koga će glasati

Nagađa se da bi to mogao biti umirovljeni general HV-a Veselko Gabričević koji iza sebe ima čitav niz čelnih funkcija u stranci, ali trenutno nijednu. Ipak, Gabričević ovih dana nije baš najbolje dočekan u Hreljinoj Istri, gdje su mu iz županijske organizacije HSU-u a poručili da za njegovim predstavljanjem u izbornoj kampanji – nema potrebe. Preostala dvojica kandidata su Tomislav Žagar i Nikola Capar.

Raskol ide dalje pa je tako šef zadarskog HSU-a, gradski vijećnik Duško Vuković, danas izvijestio kako je čitav HSU Zadarske županije, sa svim svojim organizacijama, gradskim i općinskim, napustio stranku i prešao u suparničku Stranku umirovljenika (SU) Lazara Grujića. Prije nekoliko mjeseci upravo je Vuković okrivio Hrelju za loš izborni rezultat te zatražio njegovu ostavku, rekavši da je stranka pred izumiranjem.

Stranka gubi fokus za prava i potrebe umirovljenika

Šef HSU-a iz Zadra kaže da je stranka pred izumiranjem, traži Hreljinu ostavku

“Kako je već poznato naše organizacije i članstvo već duže vrijeme nisu zadovoljne radom, ponašanjem, odabirom koalicijskih stranaka i posebno autoritarnim vođenjem Stranke. Sve više i više gubio se fokus interesa za umirovljenike, njihova prava i potrebe. Ignoriranje naših sugestija, prijedloga i stavova u ozračju sveprisutnih nedemokratskih odnosa ubrzano su nagrizale smjer i Program Stranke koju napuštamo” – rekao je danas Vuković, prenosi lokalni 057info.

Ukazao je i na još jedan vrlo simptomatični raskol, koji evidentno ne postoji samo unutar i među srodnim strankama, nego je on doveden do maksimuma i u odnosu s umirovljeničkim udrugama, posebice Sindikatom umirovljenika s kojim bi se zajednički trebali boriti za interese starijih osoba.

Raskol kod Hrelje: HSU Zadarske županije napustio stranku i prešao “konkurenciji”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap