Rad u mirovini: Oko 300 umirovljenika napustilo sezonske poslove u turizmu

Jasmina Grgurić Zanze
2. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Rujan bilježi nešto manje umirovljenika zaposlenih do polovine radnog vremena. Do pada je u odnosu na kolovoz došlo zbog manjeg broja sezonskih radnika u turizmu, odnosno u pružanju smještaja te pripremi i posluživanju hrane. Takve poslove napustilo je 300 umirovljenika, a ukupan interes starijih za zapošljavanje i dalje je u porastu.

Ilustracija: Pixabay

Više od 28 tisuća umirovljenika koji su u starosnoj, prijevremenoj i obiteljskoj mirovini, bilo da je riječ o onoj općoj ili pak vojnoj i braniteljskoj, radilo je u mirovini krajem rujna do polovine radnog vremena, pokazuju najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Turističke poslove s kolovozom napustilo 300 radnika

Slavonka Agata (71): 'Ljeti radim u konobi, s manje od 400 eura ne može se prezimiti'

U odnosu na kolovoz, koji je zbog pojačanog zapošljavanja u srcu turističke sezone ‘najudarniji’, rad u mirovini bilježi blagi pad. Naime, tada je bilo zaposleno 28.277 umirovljenika, a u rujnu 28.165 njih, odnosno 112 manje. Inače, trend rada u starosti neprestano je u porastu, a sezonski pad posve je očekivan.

Što se tiče turizma, 2.176 umirovljenika u rujnu je radilo u pružanju smještaja te pripremi i posluživanju hrane. Ta grana u kolovozu je okupljala njih 2.473 pa vidimo da je gotovo 300 radnika s kolovozom napustilo ‘turističke’ poslove. Kako je pad u turizmu gotovo trostruko veći od ukupnog pada broja zaposlenih, vidimo da se trend rasta rada u mirovini nastavlja.

Evo gdje najviše radimo po djelatnostima i županijama

Umirovljenici su i dalje brojčano najzastupljeniji u trgovini koja zapošljava njih 4.752, dok ih je 3.643 u prerađivačkoj industriji. Ipak, na trećem su mjestu po zastupljenosti stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti sa 3.586 zaposlenih, dok su na četvrtom administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti sa 3.207 radnika. U građevini radi čak 2.912 umirovljenika, a u prijevozu i skladištenju ih je 2.393.

Na rad u mirovini dvostruko se više opredjeljuju muškarci, njih 18.373 u odnosu na 9.792 umirovljenica.

Kada gledamo po županijama, možemo izdvojiti pet onih u kojima je do polovine radnog vremena zaposlen najveći broj umirovljenika. Grad Zagreb ih ima 8.059, a slijedi ga Splitsko-dalmatinska županija sa 3.234 zaposlenih. Na trećem mjestu je Primorsko-goranska sa 2.758 radnika, zatim Istarska sa 2.301 zaposlenim umirovljenikom, dok je na petom mjestu sa 1.572 njih Zagrebačka županija.

Copy link
Powered by Social Snap