Prvi mjesec izolacije dvije trećine umirovljenika preživljava s manje od 2.500 kuna

Jasmina Grgurić
26. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Na prvu bismo rekli da samoizolacija donosi uštedu umirovljenicima, no nije ni da inače većina njih troši na izlaske, večere, putovanja… Prvi mjesec svojevrsne karantene mnogima je stvorio nepredviđeni trošak zbog pojačanog kupovanja namirnica, sredstava za dezinfekciju i lijekova. Mnogima neće biti isplaćene ni uskrsnice na koje su računali, a olakšanje nekima stiže tek u vidu odgode plaćanja pojedinih komunalnih računa. No, Hrvatska i dalje nema sveobuhvatne mjere kojima bismo zaštitili naše umirovljenike. Oni ožujak preživljavaju u prosjeku sa 2.507 kuna.

Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Prvi mjesec svojevrsne karantene hrvatski umirovljenik mora preživjeti, kao i obično, sa samo 2.507 kuna u prosjeku, pri čemu većina prima znatno manje od toga iznosa. Uzmimo za primjer najniže mirovine koje u prosječnom iznosu od 1.675 kuna prima više od četvrtine milijuna umirovljenika. Kupiti unaprijed hranu, sredstva za dezinfekciju, lijekove te podmiriti režije s takvim iznosom nimalo nije lako.

Mjesec karantene dočekalo je i 220.000 obiteljskih umirovljenika, uglavnom samaca. Njihova mirovina je tek nešto veća te iznosi 2.050 kuna, također nedostatnih za plaćanje režija te pojačanu kupovinu hrane, higijenskih potrepština i lijekova.

Mirovinu u jednakom iznosu prima i više od 100.000 osoba u invalidskoj mirovini.

Umirovljenici, pripremite se: Sada je i službeno, u travnju nam stiže 'povišica'!

Od gotovo milijun građana umirovljenih prema općim propisima, bez inozemnih mirovina, njih gotovo pola milijuna živi od mirovine koja je ispod 2.500 kuna, dakle svaki drugi umirovljenik prima manje od toga. No, prosječna mirovina u slučaju izostavljanja inozemnih mirovna (koje HZMO isplaćuje za tek dio radnog staža odrađenog u Hrvatskoj, što ruši ukupni prosjek) prosječna mirovina se penje na 2.807 kuna. U skupini mirovinskih primanja od 2.500 do 3.000 kuna imamo još 151.144 građana s prosjekom 2.759 kuna pa tako ispod prosjeka u Hrvatskoj zapravo živi 628.207 od 969.659 umirovljenika, dakle njih dvije trećine, odnosno gotovo 70 posto.

Idućeg mjeseca umirovljenicima stiže povišica, ali neće im zbog toga biti ništa lakše jer je riječ tek o 0,7 posto uslijed redovnog usklađivanja mirovina prema rastu plaća i troškova života. Na prosječnu mirovinu od 2.507 kuna to je 17 kuna, dakle za većinu i manje od toga. Ipak, za neke je i više, a stići će i zaostaci za siječanj i veljaču što za prosječnog umirovljenika znači oko 50 kuna.

 

 

Prvi mjesec izolacije dvije trećine umirovljenika preživljava s manje od 2.500 kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap