Umirovljenici, pripremite se: Sada je i službeno, u travnju nam stiže ‘povišica’!

Jasmina Grgurić Zanze
4. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Zavod za mirovinsko osiguranje potvrdio je danas službeno ono što smo već znali. Mirovine će nam porasti nevjerojatnih 0,7 posto. Povišica koja je rezultat prvog ovogodišnjeg usklađivanja mirovina stiže nam u travnju za ožujak, s razlikom za siječanj i veljaču. Na prosječnu mirovinu riječ je o 17,5 kuna većoj mirovini, no većina umirovljenika dobit će manje od toga.

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje danas je donijelo odluku o novoj aktualnoj vrijednosti mirovine koja vrijedi retroaktivno od 1. siječnja ove godine te iznosi 68,45 kuna, što je 0,7 posto više nego dosad. Vrijednost mirovine po godini staža iznosila je 67,97 kuna pa je sada povećana za 0,48 lipa.

Povišica jedva za kruh i mlijeko

Prosječan umirovljenik ovim će usklađivanjem profitirati za 17,5 kuna. Njegova je mirovina 2.506 kuna, no kako većina umirovljenika prima manje od toga, oni će dobiti još manju povišicu, nedostatnu za kupovinu kruha i mlijeka.

Primjerice, na prosječnu najnižu mirovinu od 1.675 kuna povećanje je 11 kuna, koliko će dobiti četvrtina hrvatskih umirovljenika. Na oko 330.000 obiteljskih i invalidskih mirovina zajedno, koje u prosjeku iznose oko 2.500 kuna, povećanje je 14 kuna.

Do 0,7 posto došlo se temeljem podataka Državnog zavoda za statistiku o stopi promjene indeksa potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće svih zaposlenih za razdoblje od srpnja do prosinca 2019. u odnosu na polugodište koje mu prethodi i podatka o indeksu usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine (AVM) od 1. srpnja 2019. godine.

Isplata za ožujak sa zaostacima za veljaču i siječanj

pare
Poznat iznos usklađivanja mirovina: Prosječni umirovljenik od "povišice" neće imati ni za tri litre mlijeka!

“Stopa usklađivanja koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije tako da se zbroji stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70% stope promjene prosječne bruto plaće. Ako je udio stope promjene veći od 50%, tada se zbraja 70% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30% stope promjene prosječne bruto plaće.

Udio stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene (0,7 : 1,4) je 50%,  što znači da se stopa godišnjeg rasta mirovina određuje tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70% stope promjene prosječne bruto plaće, te stopa povećanja iznosi 0,70%” – pojasnili su danas uz objavu ove odluke iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti bit će isplaćene u travnju, s mirovinom za ožujak, zajedno s razlikom za siječanj i veljaču.

Najniža braniteljska mirovina 2.558 kuna

Najniža mirovina za jednu godinu mirovinskog staža iznosi sada 68,45 kuna. Donesena je i odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. siječnja 2020. prema kojoj osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti iznosi 1.567,90 kuna te odluka o faktoru osnovne mirovine od 1. siječnja 2020. koji iznosi 0,75.

Najniža mirovina hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata određuje u svoti od 2.558,25 kuna mjesečno i povećava se za 0,015% od utvrđene proračunske osnovice, odnosno za 0,4989 kuna za svaki dan sudjelovanja hrvatskog branitelja u obrani suvereniteta Hrvatske u borbenom sektoru.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap